Politisk angreb på DONGs klima-strategi

Stor politisk vrede over DONGs beslutning om at importere biomasse til kraftværkerne fra Nordamerika. DONG vil dermed kvæle det danske salg af halm og forhindre et marked for bioethanol i at opstå, advarer regeringspolitiker.

DONG er af politikerne blevet pålagt at forcere overgangen til vedvarende energikilder. Nu starter energikoncern på import af træpiller - primært fra Canada og Østeuropa. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG er kommet i strid politisk modvind på grund af selskabets beslutning om at erstatte dansk halm med nordamerikanske træpiller i de danske kraftværker.

Fra DONGs side oplyser man, at det ikke er teknisk muligt at kombinere afbrændingen af træpiller med halm­afbrænding. Selskabet vælger træpillerne af miljøhensyn:

Morten Messerschmidt har bedt både energiministeren og finansministeren tage kontakt til DONGs ledelse for at få ændret på beslutningen. Den henvendelse får han opbakning til fra Britta Schall Holberg (V), medlem af Folketingets miljøudvalg.

DONG vil fra 2012 aftage 25 procent mindre halm fra de danske markeder - halm der ellers i dag bliver fyret af i de danske kraftvarme­værker sammen med kul.

I stedet vil DONG købe træpiller fra primært Canada og Østeuropa. Træpillerne kan i modsætning til halmen helt erstatte kullet, så DONGs beslutning har stor effekt på den samlede danske CO2-udledning.

Men DONGs bestræbelser på at sænke den danske CO2-udledning har en række negative følgevirkninger, lyder det nu fra Christiansborg og Europa-Parlamentet. Ved at erstatte halm med træpiller sender DONG nemlig arbejdspladser ud af landet og forhindrer en udvikling af dansk teknik til bioethanolproduktion. Det mener Morten Messerschmidt, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt, at en statsejet virksomhed tænker så kortsigtet. Det er helt grotesk, at vi nu skal til at importere bio­masse, når vi har store ressourcer af halm på de danske markeder. Halm der kunne skabe indtjening og arbejdspladser i yderområderne, men som nu har udsigt til at rådne op. DONG burde fortsætte med kul- og halm­afbrændingen fem-seks år endnu, indtil teknikken til at lave bioethanol af halm er så veludviklet, at der opstår en ny efter­spørgsel på halm,« siger Morten Messer­schmidt.

Godt for klimaet

»Valget af en øget mængde biomasse i form af træpiller på et eller to af vores værker giver os med ét slag mulighed for at bidrage markant til Danmarks klimaambitioner. Det er ikke, fordi vi ikke ønsker en halmindustri i Danmark. Vi vil gerne bruge halm også fremover, ikke mindst i produktionen af bioethanol,« siger Thomas Dalsgaard, vice­direktør i DONG.

DONGs argumenter gør dog ikke indtryk på Morten Messerschmidt, der frygter, at DONGs reducerede efter­spørgsel på dansk halm vil få hele halmbranchen til at forsvinde fra Danmark.

»Hvis landmændene de næste fem-seks år ikke kan afsætte deres halm, så ender vi i en situation, hvor hele industrien omkring halm­udnyttelsen forsvinder. Og hvor skal vi så få biomassen til en udvikling af bio­ethanol-indstrien fra?«

Helt vanvittigt

»Det er helt vanvittigt, at DONG nu vil importere træpiller fra Canada. Halm er en økonomisk ressource, der skaber både arbejdspladser og udvikling i land­distrikterne. DONG er et statsejet selskab, og netop derfor har de mulighed for at tænke langsigtet og samfunds­økonomisk. Jeg mener, at halm er helt forsømt i den danske diskussion om vedvarende energi, hvor vi for ensidigt satser på vindmøller,« siger hun.

Hos DONG afviser man dog, at brugen af træpiller kun har negative effekter for den danske beskæftigelse:

»Vi er en virksomhed og er derfor forpligtede til at sikre vores aktionærer det bedst mulige afkast. Men vi har da også et stort ønske om at skabe arbejdspladser. Og arbejdspladser skaber det, når vi ombygger vores værker til brug af træpiller. Så der er ikke tale om en entydig udvikling, hvor en mindre brug af halm på værkerne kun koster arbejdspladser. Vi skaber også nye arbejdspladser ved at omstille til brug af træpiller,« siger Thomas Dalsgaard.