Dong-ekspert ser gasfund som opmuntrende

Opmuntrende, men heller ikke mere - sådan lyder vurderingen af fundet af gas ved olieboring ud for Grønland fra en olieekspert fra Dong Energy.

Foto: KIRSTEN PETERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder det, efter at britiske Cairn Energy har fundet gas ved en olieboring ud for Grønland.

- Man har fundet spor af termogen gas, og det bekræfter, at der foregår aktiv dannelse af kulbrinter, siger Arne Rosenkrands, specialkonsulent i Dong Energy og formand for brancheorganisationen for de olieselskaber, der borer ved Grønland.

Han mener, at Cairn nu vil gå tilbage til skrivebordet og arbejde videre på at kortlægge undergrunden. Nu med vigtig ny viden.

Cairn Energy meddelte tirsdag, at man i en boring har fundet små mængder af gas. Meddelelsen skuffede dog aktiemarkedet i London, der havde sat næsen op efter et større gennembrud. Aktien faldt med mere end fire procent.

Arne Rosenkrands mener heller ikke, at der er tale om det store gennembrud. Men det kan man heller ikke forvente fra den første boring.

- Man kan altid håbe på et kæmpestort fund i første omgang, men det er ikke normalt. Men normalt bliver man klogere, når man begynder at bore, siger Arne Rosenkrands.

Cairn har i en anden boring haft problemer med basalt, der har bremset arbejdet. Dong er selv i gang med at undersøge områder ved Grønland og arbejder på at "se igennem" de hårde bjergarter i undergrunden for at se, om der kan være oliefelter dernede.

Olien gemmer sig i en form for "omvendt skål", hvor den er fanget under jorden. De høje priser for at bore betyder, at man helst skal ramme rigtigt med boringen.

Hos Dong har man siden 2008 arbejdet på at forstå undersøgelser af området, men man er stadig ikke klar med en beslutning om eventuelle boringer.

Forholdene omkring Grønland betyder ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Cairn skal finde oliefelter på 250 millioner tønder, før det kan betale sig at hente olien op. Hvis man finder gas, er der behov for betydeligt større mængder, fordi der skal bygges et meget dyrt anlæg til flydende naturgas.

/ritzau/