På udkig efter et dansk sommerhus i sidste øjeblik? Det bliver svært: »Der er kæmpestor efterspørgsel«

Virksomheden Campaya har samlet tusindvis af sommerhuse og ferieboliger på sin portal, men næsten alt er booket i de kommende uger.

Tyskerne er for alvor tilbage i de danske sommerhuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solen bager i disse uger over det danske land.

Hvis ikke man allerede har booket et sommerhus, så kan de høje temperaturer nemt vække lysten til at drage ud i sommerlandet i jagten på sol, strand og samvær.

Det kan også være, at man har skubbet ferieplanlægningen til sidste øjeblik for at komme fri af pandemiens jerngreb.

Uanset hvad, så ser det i hvert fald svært ud, hvis man er på jagt efter et sommerhus eller en feriebolig i Danmark de kommende uger.

Det fortæller Jesper Kamp Kruse, som er marketingschef hos Campaya, en udlejningsplatform, der har samlet tusindvis af sommerhuse landet over. I uge 28, 29 og 30 – 12. juli til 1. august – er der således en belægningsprocent på mere end 99,5 procent hos Campaya.

»I praksis er alt udsolgt med meget, meget få ledige huse rundt omkring. Typisk nogle, der lige er sat til udlejning, nogle der er afbestilt og endnu ikke booket igen eller de allermindst attraktive huse/ferielejligheder,« skriver han i et e-mailsvar til Berlingske.

Dermed ligner årets sommerferie også de seneste par år, hvor efterspørgslen har været enorm, forklarer han. Samtidig er der i stigende grad efterspørgsel på ugerne omkring de allertravleste i midten af juli.

»Der er en kæmpestor efterspørgsel og ikke tilnærmelsesvis nok sommerhuse at leje,« skriver Jesper Kamp Kruse.

Tyske turister er tilbage

Samtidig gør de mere lempelige indrejseregler det igen muligt at få visse udenlandske turister på besøg i Danmark. Det gælder i særdeleshed tyskerne, fortæller Jesper Kamp Kruse:

»Tyskerne er ekstremt interesserede i at komme til Danmark. Det er noget, vi som branche har ventet på i over et år, for de er meget afgørende for at få belægningsprocenterne på. Nu kan vi endelig få fat på vores gode venner syd for grænsen.«

Til gengæld ærgrer det ham, at udlejningskapaciteten ikke er steget. Han peger på, at små lokalsamfund og landet generelt går glip af meget store indtægter på turister, fordi der ikke er flere sommerhuse til udlejning.

Campaya udlejer flere end 20.000 sommerhuse for både bureauer og private.

»Det er selvfølgelig dejligt, at sommerhusene er så nemme at udleje om sommeren. Den ekstremt store efterspørgsel år efter år viser bare også, at der er potentiale til meget, meget mere,« skriver Jesper Kamp Kruse.

Han fortæller, at det kan være en barriere for særligt private sommerhusejere, at de tror, at det vil lægge fuldstændig beslag på sommerhuset, hvis de lejer det ud gennem et bureau.

»Det er en forståelse, der har etableret sig over tid, og sådan var det også i høj grad tidligere,« skriver han, men understreger, at sådan er det langtfra i dag.

»Flere bureauer har indset, at de bliver nødt til at stille knap så firkantede krav til sommerhusejerne, så sommerhusejerne i større grad selv kan bestemme, hvor meget deres sommerhus skal udlejes. Og i den digitale tid, vi lever i, findes der også de fuldstændig fleksible udlejningsmuligheder, hvor sommerhusejerne helt selv bestemmer, hvornår og hvor meget deres hus skal udlejes.«

Derfor mener han, at bureauerne skal blive bedre til at oplyse om mulighederne for udlejning, mens en anden løsning kan være at hæve bundfradraget på udlejning, så der er en større økonomisk gulerod ved det.