Outdoor-kæmpe målretter reklamerne

Forbrugerne er trætte af reklamer. Så hvordan får man spredt et kommercielt budskab? Ifølge outdoor-giganten AFA JCDecaux er løsningen en ny »audiencemodel«. Målet er at tage annoncekroner fra TV.

De nye store outdoorreklamesøjler er bl.a. opstillet på Københavns Hovedbanegård. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

23 pct. af danskere benytter Adblocking, 49 pct. bruger sociale medier, imens de ser TV, heriblandt reklamer, og tendensen viser, at flere danskere helt overvejer at fravælge deres TV-abonnement. Især blandt de unge er streaming attraktivt. Det viser tal fra PageFair/Adobe 2015 og Gallup.

Tallene kunne tolkes som et vink med en vognstang om, at annoncørerne skal tænke nyt, hvis de vil fange forbrugerens opmærksomhed. Bl.a. derfor har outdoor-udbyderen AFA JCDecaux – der sælger reklameplads på bl.a. plakater og skærme ude i det offentlige rum – lanceret en »audiencemodel«, der giver annoncørerne mulighed for at målrette deres budskaber.

»Med vores nye tilgang kan vi tilbyde annoncørerne at komme helt tæt på deres foretrukne målgruppe. Outdoormediets klare styrke er den brede målgruppetilgang, men vi oplever et behov for mere målrettet indkøb af mediet, lyder det fra Casper Claudius Gregersen, der er commercial director hos AFA JCDecaux.

Samarbejde med TNS Gallup

Gennem studier har AFA sammen med TNS Gallup udviklet en afregningsmodel, som gør det muligt at indkøbe medier i seks målgrupper.

»Vi har udarbejdet en analyse for AFA JCDecaux, der inkluderer registreringer af 2.000 danskeres færden på en given dag. Dette dataset har vi sammenkørt med en lang række datakilder, såsom passagertællinger på alle landets stationer samt trafiktællinger på gader og stræder,« siger Morten Kromann, der er direktør hos TNS Gallup.

På den måde kender AFA JCDecaux eksponeringerne og værdien for hver enkelt reklameplads blandt de definerede målgrupper,

»Analyser af digitale vaner viser, at der er sket en udvikling i forbrugernes færden online, hvorfor vi kan se fordele ved at fokusere på skræddersyet medieindkøb,« siger Morten Kromann.

Og det bakkes op hos PEJ-Gruppen, der følger nye forbrugere nøje. Senest med rapporten »Generation Alpha«, der giver et bud på, hvordan den næste store forbrugergeneration vil udvikle sig.

»For de nye generationer smelter offline og online sammen. De nye verdensborgere er nærmest født med en smartphone i hånden, og selv leg og læring digitaliseres. De er svære at fange; hurtig tilegnelse – hurtig forkastelse, det er sin sag at være annoncør for de nyeste generationer, de skal helst have det serveret digitalt og hopper ikke på hvad som helst,« siger Louise Byg Kongsholm, adm. direktør, PEJ-Gruppen.

Det er netop, hvad AFA JCDecaux’ nye model giver annoncørerne mulighed for, lyder det fra Casper Claudius Gregersen.

»Når den udrulles i april ved hjælp af digitale skærme på bl.a. Hovedbanegården, tilbyder vi annoncørerne at ramme direkte forbrugernes behov. Hvis de ønsker eksponering om lørdagen mellem kl. 10 og kl. 14, kan vi tilbyde det. Passer deres produkt bedre til eksponering tirsdag mellem kl. 17 og kl. 19, kan vi tilbyde det. De digitale reklamer tilføjer altså flere muligheder til et marked, der efterspørger realtids-tilpassede budskaber, og for at sige det, som det er, så går vi efter at tage annoncekroner fra TV,« siger han.