Nye Nokia-smartphones vil generobre markedet

I begyndelsen af 2017 vil de første, nye Nokia-telefoner med Android være klar - men det er sådan set ikke Nokia, der direkte står bag.

Et historisk udvalg af kendte og mindre kendte Nokia-telefoner fra 2012. Om få måneder kommer de første Nokia-smartphonetelefoner med Android på markedet, når Nokia gør comeback på mobilscenen. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

Nokia-telefonerne er klar til et comeback i begyndelsen af 2017 og dermed til at tage kampen op igen med Samsung og Apple, efter at tidligere topfolk i den finske mobilgigant har fået aftaler i stand.

Nokia var gennem mere end et årti verdens mobilkonge, men Apples indtog i mobilverdenen i 2007 med sin første iPhone og den efterfølgende bølge af smartphonetelefoner, der rullede ind fra sidelinien, overrumplede totalt finnerne, der slet ikke havde set den komme og var alt for længe om at omstille sig.

Klar til en revanche

Det førte i første omgang til, at Nokia i 2011 valgte at satse hele butikken på at lave smartphonetelefoner i samarbejde med Microsoft og med Microsofts mobilstyresystem Windows for at lægge sig mellem flodbølgen af Android-telefoner og så Apples iOS-telefoner, nemlig iPhone. Tre år senere, i 2014, måtte Nokia kaste håndklædet i ringen og solgte hele sin mobilforretning til Microsoft for 40,5 milliarder kroner. Allerede to år senere nedskrev Microsoft stort set hele købet til nul og erkendte, at det var en fejlsatsning. Nokias - og Microsofts - Lumia-telefoner er derfor et særdeles sjældent syn i gadebilledet verden over, og markedsandelen er nu så beskeden, at der skal lup til at se den. Derimod er omkring 87,8 procent af alle smartphones fra fabrikkerne nu med Android, mens 11,5 procent kommer med iOS.

Men nu tager Nokia revanche. Aftalen med Microsoft gælder ikke længere, så Nokia har frie hænder, og i samarbejde med Google og den taiwanskejede elektronikgigant Foxconn arbejdes der nu på at lancere Nokia-telefoner med Android som styresystem.

Stor satsning på igen at blive nøglespiller

Det sker gennem selskabet HMD Global, der har Nokia-veteranen Arto Nummela som drivkraft. Han tror på, at Nokia-navnet stadig vækker så megen tillid og har så megen styrke, at der er reelle chancer for at få fat i en god bid af markedet. Der sælges stadig masser af mindre og billigere Nokia-telefoner i Asien, Indien og Østeuropa, for Nokia har alle dage været fænomenal til at tilpasse sig de enkelte markeder og deres behov ved at kunne levere telefoner i alle prislag. Smartphonetelefoner koster mellem ti og 30 gange mere end en almindelig grundtelefon fra Nokia.

»Vi ønsker at blive en af nøglespillerne på smartphonemarkedet,« siger Arto Nummela til nyhedsbureauet Reuters.

HMD, der ejes af kapitalfonden Smart Connect LP, overtog torsdag forretningen med produktion af såkaldte featuretelefoner, altså »almindelige« mobiltelefoner, som Nokia solgte til Microsoft, og har en tiårig aftale med Nokia om at kunne producere mobiltelefoner og tavle-PCer med Nokia-navnet på. Nokia får så penge for brugen men har ikke selv direkte investeringer i produktionen.

Antennekvaliteten kan være forskellen

Nokia er i dag verdens næststørste leverandør af mobiludstyr - d.v.s. især master og bagvedliggende elektronik -, efter at Nokia i år købte sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent og dermed slog kinesiske Huawei af andenpladsen. Kun svenske Ericsson er større.

»Med Nokias comeback kan man håbe, at der igen kommer fokus på den gode antennekvalitet, som Nokia er kendt for, og som sikrer en bedre brugeroplevelse,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien i Danmark, som kommentar til Nokia-telefonernes tilbagekomst.

Der er meget stor konkurrence på smartphonemarkedet og endnu større blandt Android-producenterne. De skal forsøge at skille sig ud fra de andre Android-producenter, og derfor ventes det med spænding, hvad de nye Nokia-smartphonetelefoner vil byde på.

Nokia nåede lige selv at producere et par Android-telefoner, Nokia X, inden man helt helligede sig Windows, og Nokia har også produceret et par billigere tavle-PCer med Android på. De storsolgte i Asien.

Foxconn er verdens største teknologiproducent og står blandt andet for produktionen af Apples iPhone-telefoner og af Sonys telefoner. Det sker på store fabrikker i Kina.