Ny formand: Telia trækker sig ikke ud

Telia-koncernen bliver i Eurasien trods bestikkelsesaffæren, men alt bliver nu gennemgået af den nye bestyrelse, som også begynder forfra med at finde en ny topchef for Nordens største teleselskab.

Telias nye bestyrelsesformand, Marie Ehrling, ankommer til selskabets generalforsamling i Stockholm. Foto Anders Wiklund, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, har ingen planer om at forlade højrisikomarkederne i Eurasien.

Det fastslår den nyvalgte bestyrelsesformand, Marie Ehrling, som skal rydde op efter bestikkelsesaffæren i Usbekistan, som kostede både den tidligere topchef Lars Nyberg og en stor del af bestyrelsen deres poster.

Nu er højeste prioritet at finde en ny topchef til selskabet.

Tillidskrise

Den 57-årige Marie Ehrling stod i spidsen for Telia fra 2003 til 2006 og har tidligere arbejdet 20 år i SAS, blandt andet som vicekoncernchef.

»Vi har en tillidskrise i selskabet, som den nye bestyrelse ser som en stor opgave, og den tager vi alvorligt. Men jeg synes ikke, at man rigtigt har fået den kraft frem, som telekomprodukter, Internet og mobile løsninger har for udviklingen i vækstlandene. Jeg synes derfor ikke, at man skal rykke tilbage og sige, at vi ikke er klar til at tale nogle risici,« siger Marie Ehrling til det svenske dagblad Dagens Industri.

Den nye bestyrelse har dog sat en nærmere granskning i gang af selskabets forretninger i alle højrisikolande.

»Vi må have et helhedssyn i bestyrelsen og gå land for land, aftale for aftale og transaktion for transaktion igennem for at se, hvor vi står,« siger den nye bestyrelsesformand, som dermed ikke udelukker, at Telia-koncernen kan trække sig ud af nogle lande.

Garderoben er ren - forhåbentlig

Den svenske regering, som ejer 37,5 procent af aktierne i Telia, havde krævet omfattende udskiftninger og opstramninger i Telias ledelse efter bestikkelsesaffæren, hvor Telia i 2007 købte en 3G-mobillicens for 2,3 milliarder svenske kroner i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan. Købet skete gennem et selskab i Gibraltar med tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for landets telemarked.

På Telias generalforsamling onsdag fik både bestyrelsen og den tidligere topchef Lars Nyberg ansvarsfrihed for 2012.

Telias koncernfinansdirektør, Per-Arne Blomquist, er konstitueret som topchef, indtil posten besættes. Han blev stillet spørgsmålet fra salen, hvordan der ser ud i Telias garderobe.

»Jeg håber, at der er ganske rent. Vi skal hjælpe den nye bestyrelse med at gå alle transaktioner igennem, og jeg håber virkelig, at vi ikke vil finde noget,« sagde han.

Søgeproces efter topchef går om

Marie Ehrling afløste Anders Narvinger, som var været kritiseret en del for sin håndtering af krisen, efter at svensk TVs dybdeborende program, Uppdrag Granskning, afdækkede affæren i Usbekistan. Den er nu genstand for en officiel, svensk undersøgelse.

Marie Ehrling siger til Svenska Dagbladet, at hendes højeste prioritet nu er at finde Lars Nybergs afløser. Det skal være en person, som har erfaring med at lede store selskaber, men erfaring fra telebranchen er ikke afgørende nødvendigt.

»Man skal naturligvis kunne alt, men den type person findes ofte ikke. Så må man tænke på det vigtigste. Det er at være en stærk, god leder, som har erfaring med at lede store virksomheder. Telekomerfaring er ikke aldeles nødvendigt, men det er et plus,« siger Marie Ehrling til Svenska Dagbladet.

Den søgeproces, som den gamle bestyrelse indledte i december, begynder nu forfra.

Telia er i Danmark nummer tre efter TDC og norskejede Telenor.