Eks-SAS-chef rykker ind i Telia

Mats Jansson skal være med til at rydde op i Telia efter bestikkelsesaffæren, som kostede topchefen jobbet.

Den tidligere SAS-chef Mats Jansson træder ind i Telias udrensede bestyrelse. Arkivfoto: Henrik Montgomery, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udskiftningerne i bestyrelsen for Nordens største teleselskab, Telia, fortsætter, og det er de garvede folk, der rykker ind.

Tidligere SAS-topchef Mats Jansson indtager nu også en stol i Telias bestyrelse, skriver Svenska Dagbladet. Forleden blev den tidligere Telia-topchef, Marie Ehrling, præsenteret som kommende bestyrelsesformand som afløser for Anders Narvinger, der går af oven på skandalen om Telias bestikkelsesaffære i Usbekistan - en sag, som også kostede Telias topchef siden 2007, Lars Nyberg, jobbet.

Ingen kommentarer - står på ski

Mats Jansson var topchef for SAS fra 2007 til 2010 og har tidligere siddet i bestyrelsen for blandt andet supermarkedskæden Ica, der netop er kommet tilbage på svenske hænder. Han sidder også med i Danske Banks bestyrelse. Mats Jansson, der i dag bor i Genève i Schweiz, vil ikke selv hverken be- eller afkræfte oplysningerne.

»Ingen kommentarer. Jeg står på ski i Megeve og nyder det,« lyder meldingen til avisen.

Den 57-årige Marie Ehrling, som stod i spidsen for Telia fra 2003 til 2006, har også arbejde 20 år i SAS. Det var i hende, der håndterede den dødelige ulykke i Milanos Linate-lufthavn i 2001, hvor et SAS-fly forulykkede, og 118 mennesker omkom i den værste ulykke i SAS' historie. Hun fik efterfølgende stor ros for håndteringen.

Bestikkelsesskandale

Den svenske regering, som ejer 37,5 procent af aktierne i Telia, har krævet omfattende udskiftninger og opstramninger i Telias ledelse efter bestikkelsesaffæren, hvor Telia i 2007 købte en 3G-mobillicens for 2,3 milliarder svenske kroner i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan. Købet skete gennem et selskab i Gibraltar med tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for landets telemarked.

Telias topchef, Lars Nyberg, valgte at trække sig samme dag, som advokatundersøgelsen blev offentliggjort, fordi han ikke kunne få et tillidsvotum i sin bestyrelse.

Ifølge Svenska Dagbladet vil den tidligere Ericsson-chef, Per-Arne Sandström, og den fyrede Nokia-chef, Olli-Pekka Kallasvuo, fortsætte i bestyrelsen. De kom til i henholdsvis 2010 og 2012.

Det formelle valg sker 3. april.