Bestikkelsessag kan også ramme Telenor

Også Telenor købte mobillicens i Usbekistan gennem det skuffeselskab i Gibraltar, som kostede Telia-ledelsen jobbet.

Norske Telenor er storejer i mobilselskabet Vimpelcom, som også arbejder i Usbekistan og købte sin licens gennem samme selskab i Gibraltar, som har kostet Telia topledelsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norskejede Telenor kan ende med at blive draget ind i den bestikkelsessag, som har kostet den svensk-finske kollega Telias topchef stillingen og medført en ommøblering af Telias bestyrelse.

Telenor er nemlig medejer af det russiske mobilselskab Vimpelcom, og Vimpelcoms ledelse advarer nu i sin årsrapport om, at også de kan blive efterforsket for korruption.

Ingen garanti

»Selv om vi ikke kender til nogen igangværende undersøgelser af vort selskab i forbindelse med vort forhold til Takilant, kan der ikke gives garanti for, at vi ikke vil blive undersøgt, være erstatningsansvarlig eller lide skade på vort ry som følge af vort forhold til Takilant,« lyder advarslen i Vimpelcoms årsrapport.

Takilant er et selskab indregistreret i Gibraltar, som Telia havde handlet med i 2007 for at skaffe sig en 3G-mobillicens i det centralasiatiske Usbekistan. Takilant har tætte forbindelser til Usbekistans diktators datter Gulnara Karimova, som er ansvarlig for telemarkedet i Usbekistan.

Afsløringerne af Telias bestikkelse har kostet topchef Lars Nyberg jobbet, og det meste af bestyrelsen er under udskiftning. Tre Takilant-ansatte mistænkes af den svenske anklagemyndighed for bestikkelse eller hvidvaskning af penge, og to Telia-chefer er delvis mistænkte for bestikkelse. Myndighederne i Schweiz er i færd med en større undersøgelse af Takilant.

Intern undersøgelse

Også Vimpelcom har købt mobillicenser fra Takilant men fastholder, at man allerede internt har undersøgt, at licenserne i Usbekistan er købt på redelig vis.

Vimpelcoms kommunikationsdirektør, Bobby Leach, siger til norske NRK, at teksten i årsrapporten er »en standardrisikovurdering«.

Telenor ejer sammen med et russisk selskab 90,9 procent af Vimpelcom, som arbejder i 18 lande.

Usbekistan rangerer som verdens syvendemest korrupte.