Telia vil stå imod diktaturstaters krav

Krav om lukninger af adgang til dele af Internet eller mobilnettene skal nu godkendes i topledelsen i Nordens største teleselskab.

Svensk TV afslørede i april, hvordan Telia havde samarbejdet med efterretningstjenesten under Aleksandr Lukasjenko, Hvideruslands præsident, der er blevet kaldt Europas sidste diktator. Foto: Sergei Ilnitsky, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have haft ørerne i maskinen lover Nordens største teleselskab, Telia, at tage skridt til at sikre sig mod pres fra diktatoriske regimer.

Alle krav fra regeringer om at få lukket bestemte netadresser eller hele netværk vil derfor fremover skulle behandles i Telias topledelse og ikke på lokalt plan.

Det siger Telias topchef, Lars Nyberg. Telia vil i samarbejde med ti andre selskaber - heriblandt Alcatel-Lucent, France Télécom, Nokia Siemens Networks, Vodafone, AT&T og spanske Telefónica - beslutte, hvordan FNs anvisninger til at bevare privatlivets fred og ytringsfrihed kan indføres.

Samarbejdede med efterretningstjenester

Telia kom i foråret ud i stormvejr efter afsløringer i svensk TV af, at teleselskabet samarbejdede med myndighederne i undertrykkende regimer som Azerbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan om at give myndighederne adgang til sit net, så kritiske røster kunne aflyttes.

Den svenske stat ejer 37 procent af aktierne i Telia og reagerede derfor voldsomt på afsløringerne.

For nylig kom det frem, at Telias datterselskab i Tadsjikistan på anmodning fra regeringen i landet havde spærret for adgangen til forskellige nyhedstjenester på nettet.

Telia overvejer ikke at trække sig fra nogle af de lande, som selskabet i dag driver teleforretning i.

»Hvis vi oplever en situation, hvor der under en vis regering regelmæssigt sker en række brud på menneskerettighederne, skal vi være klar til at tage en debat i sekskabet om, hvorvidt vi skal forblive i det land eller ej,« siger Lars Nyberg ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Overvejer at gå ind i Myanmar

Telia overvejer at gå ind i Myanmar, det tidligere Burma, hvor militærstyret efter flere tiår ved magten er ved at skifte hest og tillade valg og mindske censuren. Her bor 60 millioner mennesker.

»For to år siden ville jeg aldrig have troet, at vi kunne end tænke på at gå ind i Myanmar. Men hvad der er sket i landet gennem de seneste 18 måneder tillader os at overveje, om vi kan gøre noget i Myanmar,« siger Lars Nyberg.