Telia opgiver at sælge mobilselskab

Umuligt at få en tilstrækkeligt høj pris for succesrigt, spansk lavprismobilselskab.

Telias spanske lavprismobilselskab, Yoigo, hentede i januar 85.000 nye kunder. Foto: Yoigo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, har opgivet at sælge sit succesrige, spanske lavprismobilselskab.

Yoigo, som Telia ejer 76,6 procent af, var ellers forventet at skulle indbringe Telia omkring en milliard euro ved et salg, altså 7,45 milliarder kroner. Men det er ikke lykkedes at skaffe så høje bud.

85.000 nye kunder på en måned

Sidste år så det ud til, at britiske Vodafone - verdens største mobilselskab - og franske France Télécom kunne være oplagte købere af Yoigo, som har hentet mange kunder fra de store spanske teleselskaber som følge af den økonomiske krise, hvor mange har valgt at sige deres telefon, også mobiltelefon, op.

Yoigo fik i januar 2013 85.000 nye kunder og sidder nu på 6,6 procent af det spanske mobilmarked.

»Eftersom det ønskede mål ikke er nået, har vi afbrudt salgsprocessen og ser frem til at fortsætte med at udvikle selskabet,« siger Telias konstituerede topchef Per-Arne Blomquist.

Han varetager topposten, efter at Lars Nyberg for et par måneder siden trådte fra oven på bestikkelsesaffæren i Usbekistan. Her står Telia anklaget for at have købt en 3G-mobillicens gennem et Gibraltar-firma, der har tætte kontakter til den usbekiske diktators datter, som er den øverste ansvarlige for landets telemarked. Også store dele af Telias bestyrelse er skiftet ud oven på affæren, som den svenske anklagemyndighed fortsat undersøger.

Overskud

Salget i Yoigo, der er Spaniens fjerdestørste teleselskab, voksede i 2012 med 13 procent til, hvad der modsvarer 8,4 milliarder svenske kroner, og året endte med et overskud på 627 millioner svenske kroner.

Analytikere spår dog, at Telia kan komme igen.

»Spanien er et ret hårdt marked for tiden, så måske er timingen simpelt hen gal for at få en pris, som er tilstrækkeligt attraktiv,« siger Stefan Olsson fra Ålandsbanken.