Teleselskaber i fælles kamp for fastnettet

Der skal rettes gevaldigt op på konkurrencesituationen, hvis regeringens ambitioner om lynhurtigt bredbånd til alle danskere skal nås. TDCs kobbernet skal åbnes, så det bliver lettere for andre at tjene penge på bredbånd, mener fire teleselskaber uden om TDC, der nu vil råbe politikerne op.

Regeringens udspil lover hurtig bredbåndsforbindelse til alle Inden udgangen af 2020. Lige nu er det fortrinsvis for danskere i tæt begyggede områder eller områder, hvor der er rullet fibernet ud. Foto: Lisi Niesner Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire teleselskaber uden om TDC forsøger nu i fællesskab at få rusket op i konkurrencesituationen på det danske bredbåndsmarked. Det er selskaberne Telenor, Telia, GlobalConnect og det nyetablerede Concepy, der er gået sammen om et åbent brev til politikerne, hvori de erklærer, at konkurrencesituationen på det danske bredbåndsmarked er så skæv, at det stort set er umuligt for selskaberne at leve op til de politiske målsætninger om hurtigt bredbånd til alle om kun otte år.

I sidste uge fremlagde erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) det længe ventede bredbåndsudspil fra regeringen, hvori regeringen lægger op til, at det i 2020 skal være muligt for alle danskere at købe en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit i download og 30 Mbit i upload. Sådanne produkter findes allerede nu på markedet, men fortrinsvis for danskere, der bor i mere tætbebyggede områder eller områder, hvor elselskaberne har rullet fibernet ud. Samme dag som bredbåndsudspillet blev offentliggjort, annoncerede Telenor, at selskabet så sig nødsaget til at nedlægge over 13 procent af stillingerne i den danske afdeling, hvilket blandt andet kom til at medføre 138 fyringer. Situationen hos Telenor er ikke enestående. 

Priskrigen på det danske telemarked har raset i over ti år og har gjort dybe indhug i selskabernes overskud. Senest har »3« skudt en ny priskrig i gang med tilbud om gratis tale, hvis man køber en pakke med data. På markedet for faste forbindelser, for eksempel fiber, kobber og coax-TV-kabler, står priserne mere stille, men her er situationen anderledes, fordi TDC ejer en meget stor andel af den landsdækkende infrastruktur. Vil man levere kabelbredbånd til danskerne, er det altså svært at komme uden om TDC, som selskaberne lejer sig ind hos, og det gør det svært at tjene penge på bredbånd, mener selskaberne.

Fint oplæg, bare ikke fint nok

»Regeringens oplæg er rigtigt fint, men det skaber ikke den konkurrence, man godt kunne ønske sig. Det er fortsat svært, for ikke at sige umuligt, for os at operere på kobbernettet. Vi vil forsøge at komme med forslag til, hvordan man skaber konkurrence, så alle har lige ret til at komme på kobbernettet. Det ærgrer os, at de mange milliarder, der investeres i teleinfrastruktur, bliver brugt til at lave lukkede net, for det betyder, at ressourcerne ikke bruges optimalt,« siger Niels Zibrandtsen, der er adm. direktør for GlobalConnect.

I det fælles, åbne brev fortæller de fire teleselskaber, at de er pressede på økonomien, og at konkurrencesituationen i Danmark befinder sig på et uholdbart niveau. Det er svært at tjene penge og derfor også svært at finde penge til de investeringer, der skal til, hvis Danmark skal udvikle sig i den retning, som politikerne ønsker. De fire teleselskaber ønsker derfor, at alle får lige adgang til at tilbyde tjenester på alle infrastrukturer – herunder også coax-kablerne, som TDCs kabel-TV-selskab YouSee leverer bredbånd på.

Konkrete forslag efter påske

»Udspillet fortjener meget ros. Men man savner en politisk stillingtagen til, hvad man vil på fastnetmarkedet. Og mens udspillet rummer en række initiativer, der adresserer udviklingen på mobilmarkedet, bevæger det sig lidt for hurtigt hen over det store problem, vi har på fastnetmarkedet i Danmark. Vi må sige, at tiden har vist, at de tiltag, der har været på fastnetområdet, ikke har været nok til at skabe en tilstrækkelig konkurrence, « siger Nicholai Kramer Pfeiffer, der er juridisk chef hos Telenor. Det er ikke første gang, at de mindre teleselskaber går sammen om en fælles front mod markedsdominerende TDC.

I begyndelsen af året efterlyste TDC en statsstøttet fond, der skulle hjælpe med at sikre, at danskere i de tyndtbefolkede områder af Danmark, kan få en stabil forbindelse til internettet. Selskabet foreslog dengang, at man eventuelt kunne tage penge fra fremtidens frekvensauktioner og flytte dem over i fonden. Ideen udløste også dengang et fælles brev fra Telenor, Telia, »3« og GlobalConnect, hvori de fire selskaber erklærede, at de ikke havde brug for statsstøtte, hvis blot de kunne få bedre vilkår for opstilling af mobilmaster i de berørte områder. Teleselskaber betaler leje til kommunerne for den plads, mobilmasterne optager, og denne leje er ofte bekostelig. De fire selskaber regner med at være klar med et konkret udspil efter påske.