Ny dansk fond investerer milliarder i produktion af fødevarer i u-lande

PensionDanmark og PKA skyder penge i en ny dansk statsfond med 700 mio. kr. Pengene skal kickstarte danske fødevare- og landbrugsprojekter i udviklingslande verden over. Med øvrige investorer ventes der samlet at blive investeret 6 mia. kr.

En ny fond skal bruges til at kickstarte og fremme danske landbrugs- og fødevareprojekter i alle udviklingslande og vækstmarkeder. Bortset fra bl.a. Rusland, som boykotter import af en række fødevarer fra EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON UFUMELI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dansk statslig landbrugsinvesteringsfond ser nu dagens lys. Med midler fra to store danske pensionskasser, PensionDanmark og PKA samt staten skal fonden sikre flere og bedre fødevarer i udviklingslandene.

Årsagen til initiativet er, at mere mere end én milliard mennesker i øjeblikket går sultne i seng. Verdens befolkning ventes at vokse med 2,5 milliarder til hele 9,5 milliarder kr. i 2050.

Det kræver, at den globale fødevareproduktion bliver øget med 70 procent, hvis ikke endnu flere end i dag skal sulte.

PensionDanmark, PKA, den statslige Investeringfonden for udviklingslande, IFU, og regeringen skyder således over de næste fem år 700 mio kr. i Danish Agribusiness Fund.

Fonden skal kickstarte danske fødevare- og landbrugsprojekter i udviklingslande. Og med andre investorer i projekterne ventes det, at investeringsfonden kan løfte investeringer på i alt seks milliarder kr.

»Danske landbrugs- og fødevarevirksomheder er blandt de mest effektive i verden. De kan derfor være med til at løfte produktionen af hårdt tiltrængte fødevarer i udviklingslandene. Men der er behov for risikovillig kapital, hvis potentialet skal realiseres. Og det er lige præcis det, den nye fond skal bidrage med. Dermed flugter initiativet med de globale FN-mål om at øge de private investeringer i landbrug- og fødevaresektoren i udviklingslandene,« siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i forbindelse med et pressemøde i IFU.

Målet med den nye fond er at sikre flere og bedre fødevarer i udviklings- og vækstlandene. Det gælder både lande i Afrika, Latinamerika, Asien og dele af Østeuropa.

Fonden skal bruges til at kickstarte og fremme danske landbrugs- og fødevareprojekter i alle udviklingslande og vækstmarkeder. Bortset fra bl.a. Rusland, som boykotter import af en række fødevarer fra EU.

Investeringerne kan være alt fra investeringer i farme med plante-, mælke- og kødproduktion og fiskefarme til fødevarevirksomheder med produktion, salg og distribution.

Mens de to pensionskasser hver skyder 200 mio. kr. ind i den nye landbrugsinvesteringsfond, kommer 88 mio. kr. fra den danske udviklingsbistand og lidt over 200 mio. fra Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU.

Pengene, der skydes ind i landbrugsfonden, ventes inklusiv anden finansiering at løfte investeringer for seks milliarder kr. i bedre produktion, distribution og salg af fødevarer i udviklingslandene over de næste fem år.

Blandt andre investorer i de kommende projekter kan være danske virksomheder, lokale partnere, udviklingsbanker og andre fonde.

Danish Agribusiness Fund vil investere i aktiekapital i projekter i Asien, Afrika, Latinamerika og dele af Europa, bl.a. Ukraine.

Fonden drives på markedsmæssige vilkår og skal sikre investorerne et konkurrencedygtigt afkast. Ifølge kommunikationsdirektør Rune Nørgaard fra IFU er målet for landbrugsinvesteringsfonden et afkast på 10 procent.

»Ligesom Klimainvesteringsfonden er Danish Agribusiness Fund et godt eksempel på, hvordan offentlig og privat kapital kan arbejde sammen om at løse globale samfundsudfordringer på en måde, der kommer danske virksomheder og investorer til gavn. De illustrerer, at den bedste bistand er business,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

I PKA siger Peter Damgaard Jensen, at hans selskab har gode erfaringer med at samarbejde med IFU om investeringer i udviklingslande.

»Ved at blive en del af Danish Agribusiness Fund kan vi både være med til at gøre en positiv forskel i udviklingslandene, styrke dansk erhvervsliv og sikre et godt afkast til vores medlemmer,« siger PKAs topchef.