Danmark vil investere 30 millioner til vækst i Ukraine

Et nyt investeringsinstrument til 30 millioner kroner skal bidrage til vækst og beskæftigelse i Ukraine, fortæller udenrigsminister Kristian Jensen, der lørdag mødtes med sin ukrainske kollega, Pavlo Klimkin.

Udenrigsminister Kristian Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering står last og brast med den ukrainske regering, landets pro-europæiske partier og reformprocessen.

Derfor lancerer regeringen et nyt investeringsinstrument til 30 millioner kroner, der skal hjælpe ukrainerne ved at give danske virksomheder bedre vilkår for at investere i det konfliktplagede land. Det fortæller udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter et møde med sin ukrainske kollega, Pavlo Klimkin, i København lørdag.

»Vi har i dag aftalt en dansk investeringsfacilitet på 30 millioner kroner, hvor vi fra dansk side er inde at understøtte investeringer og kreditgivning til danske virksomheder, der vil handle med eller investere i Ukraine. Jeg har talt med en del danske virksomheder i Ukraine, der siger, at der er masser af muligheder, men at de har et problem med at komme i dialog med långivere. Derfor skal de penge, vi nu har stillet til rådighed, bruges til sætte gang i mere aktivitet og flere arbejdspladser både i Ukraine og i Danmark,« siger Kristian Jensen.

Foruden muligheder i detailsektoren peger udenrigsministeren på landbrugssektoren og energiforsyningen.

»Det er områder, hvor danske virksomheder har ekspertise og kapacitet, og det er områder, hvor Ukraine har brug for vores hjælp,« siger han.

Kristian Jensen understreger samtidig, at det er helt afgørende, at EU fastholder sanktionerne og presset på russerne.

»Det kan godt være, at der har været en periode med relativ ro og tilbagetrækning af våben, men urolighederne kan blusse op hvert øjeblik. Det har vi set eksempler på med stigninger i volden de seneste dage. Derfor skal vi holde Rusland fast på, at de til punkt og prikke skal levere på Minsk-aftalen,« siger han.

De 30 millioner kroner til investeringer i Ukraine administreres af Investeringsfonden For Udviklingslande (IFU). Fonden tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, der ønsker at etablere sig i udviklingslande og nu med et særligt fokus på Ukraine.