Nu kommer skolen, erhvervslivet skriger efter

Vejen er banet for en ny udvidet Copenhagen International School, der har fået finansieringen på plads til at åbne i Nordhavn. Det vækker begejstring og håb om erhvervsmæssig udvikling af København.

Den ny Copenhagen International School er tegnet af arkitektvirksomheden C.F. Møller. Skolen udvider sin kapacitet med 400 pladser, hvilket skaber plads til i alt 1.200 elever. Udvidelsen er vigtig for tiltrækningen af specialiseret udenlandsk arbejdskraft. ?Illustration: C.F. Møller
Læs mere
Fold sammen
København får nu et nyt trækplaster i indsatsen for at tiltrække internationale specialister som ingeniører og forskere.

Det er nemlig nu officielt, at Copenhagen International School (CIS) vil åbne i en 22.400 kvadratmeter stor, ny og moderne udgave i den spirende bydel i Nordhavn, efter at skolen har fundet restfinansieringen af det 500-600 millioner kroner dyre byggeri.

Privatskolens nye fysiske rammer skal kunne huse 1.200 internationale elever i alderen fra tre til 19 år mod 800 i dag, og det er glædeligt nyt for internationale forældre og børn og dermed også for væksten i København og hovedstadsregionen.

Manglende skolepladser og faciliteter til internationale elever er af erhvervslivet udpeget som en af de helt store hæmsko for tiltrækningen af videnstung international arbejdskraft til hovedstadsområdet.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er derfor begejstret ved udsigten til den nye skole.

»Dette er en stor nyhed for København. Det er et rigtig attraktivt tilbud for de medarbejdere, vi gerne vil tiltrække flere af, nemlig de højtuddannede udlændinge. Vi skal skabe mere vækst og flere arbejdspladser, og det kræver, at vi kan tiltrække de bedste medarbejdere fra hele verden. Det bliver CIS et vigtigt led i med sin udvidede kapacitet,« siger han til Berlingske Business.

Han kan desuden glæde sig over, at endnu en international skole er på vej. På Carlsberg er der planer om en såkaldt Europaskole, en europæisk orienteret skole til EU-ansattes børn. Her mangler der dog 120 millioner kroner til finansiering.

Fire nye fonde

For et år siden kunne Berlingske fortælle, at Copenhagen International School havde fået tilsagn om en donation på 200 millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal – den såkaldte Almenfond.

En af betingelserne for donationen var dog dengang, at skolen skulle finde de sidste 100 millioner til finansiering inden for det næste år. Med salg af CIS’ bygninger i Hellerup og realkreditlån er det nu lykkedes, efter at fire nye fonde tilsammen har skænket over 50 millioner kroner.

Den første spade forventes at blive stukket i jorden i foråret 2014, mens skolens elever forventes at have første dag foran tavlen i sommeren 2016, hvis Københavns Kommune efter al forventning vedtager en ny lokalplan for Levantkaj Vest, hvor skolen skal ligge.

De fire nye fondsdonationer kommer fra Villum Fonden, Dampskibsselskabet Norden A/S // S/S Orients Fond, Hempel Fonden og Augustinus Fonden.

Et mere attraktivt København

Udsigten til den nye skole vækker bred jubel. Tiltrækningen af udenlandske specialister til det københavnske erhvervsliv skaber vækst for virksomheder og samfundet.

Dansk Industri har tidligere slået på tromme for bedre rammer til internationale børn, så deres forældre kan trækkes til København for at arbejde og dermed gøre hovedstaden til en konkurrencedygtig region i Europa.

»En af de store barrierer for at tiltrække internationale specialister og medarbejdere til Danmark er manglende international skolekapacitet. Vi har et ønske om, at de skal blive her i flere år. Derfor er det også vigtigt, at de skal kunne have familien med. Derfor er dette en rigtig glædelig nyhed for hovedstaden,« siger Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri.

Samme bøn har lydt fra det regionale erhvervs- og vækstforum Reg Lab, der tæller medlemmer som landets regioner, kommuner og Erhvervsstyrelsen.

»Mange af de internationale videnarbejdere er nomader. De har ikke intentioner om at slå sig ned for altid. Derfor er der brug for det faste holdepunkt hele vejen gennem deres karrierer, at deres børn befinder sig i et internationalt miljø og undervises på engelsk. Det er en væsentlig faktor for, om de vælger job i Danmark,« siger sekretariatschef for REG LAB Bjarne E. Jensen, der derfor også kalder dagens nyhed om den udvidede skole for »meget vigtig«.

Godt for byudviklingen

Copenhagen International School holdt i mange år til i Hellerup, inden skolen på grund af pladsmangel har lejet sig ind i det gamle Øster Borgerdyd Gymnasium på Østerbro.

Ifølge CIS vil efterspørgslen efter skolepladser være fortsat stigende, og derfor er udsigten til at udvide kapaciteten med 400 elever afgørende for at kunne tilbyde pladser til internationale børn.

Den nye skole er desuden et vigtigt skridt for udviklingen af den nye bydel i Nordhavn

»CIS bliver en katalysator for hele nordhavnsområdet. Den vil give et boost til byudviklingen i området og vil tiltrække både byliv og erhverv. Det betyder, at bydelen også kommer til at være attraktiv for internationale virksomheder,« siger administrerende direktør for byudviklingsselskabet By &Havn, Jens Kramer Mikkelsen.

Aftalen med den internationale skole kommer i kølvandet på en stribe jordsalg den seneste tid i Århusgadekvarteret, den sydligste del af Nordhavn.

Tirsdag kunne Berlingske Business fortælle, at AP Pension skyder 350 millioner kroner ind i et boligbyggeri. Ugen før meldte PKA, pensionskassen for blandt andre sygeplejersker, om kommende boliger for en kvart milliard kroner, og tidligere på sommeren købte PFA Pension en grund, hvor der skal bygges kontorer for cirka en milliard. I foråret indgik By & Havn en håndfuld aftaler om byggeprojekter i Århusgadekvarteret.