PFA skyder én mia. kr. i Nordhavn

Landets største pensionskasse bygger for over én milliard kroner helt ud til vandet og snupper måske selv de bedste kvadratmeter.

By & Havn gør sit hidtil største jordsalg i Nordhavn - køber er PFA Pension, som skal bygge for op imod en mia. kr. kontorer, formentlig (bl.a.) til nyt PFA-hovedsæde. Her adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn sammen med PFA-topchef Henrik Heideby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en samlet check på et stykke over én mia. kr. foretager PFA Pension den hidtil største investering i Nordhavn, som i disse år gennemgår en drastisk forvandling fra Klondike-område med nedslidte moler, triste lagerbygninger og forladte jernbanespor til en moderne bydel med nye kontorer, nye boliger og ny metro.

På Redmolen, den yderste spids af Århusgadekvarteret i Indre Nordhavn, har landets største pensionsselskab købt byggeret til 55.000 kvadratmeter (kvm) af det offentlige udviklingsselskab By & Havn.

»Vi sikrer os en absolut topplacering i hovedstadens mest attraktive område netop nu. Vi vil gerne øge vores ejendomsinvesteringer, som udgør 13-14 mia.ud af 380 mia. Ejendomme er gode aktiver, som sikrer vores kunder et stabilt afkast,« siger PFA-topchef Henrik Heideby.

Lurer på nyt hovedsæde

Størstedelen af byggeretten er et kontorhus på 25.000 kvm yderst på molen, og det snupper PFA Pension måske selv. Selskabet bor nogle hundrede meter længere inde mod Østerbro i en bygning, som nærmer sig 30 år og desuden begynder at stramme om skuldrene efter flere års vækst.

»Det er en mulighed, at vi selv flytter ind. En anden mulighed er, at vi udvider vores eksisterende bygning og lejer det nye byggeri ud til et domicil,« siger Heideby.

Tæt på metro

Bygningerne ventes at stå klar i 2017. Allerførst skal en eksisterende lagerbygning rives ned, og kommunen skal godkende de mere præcise planer, som indebærer en arkitektkonkurrence.

Ud over det store domicil skal der også opføres fire mindre bygninger, og samlet bliver der plads til 2.500-3.000 arbejdspladser, som fra 2019 kan nyde godt af, at Nordhavn får sin egen metrogren med to stationer.

I By & Havn jubler administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen over PFAs underskrift – i ét hug får han nemlig afhændet næsten en sjettedel af de samlede byggeretter i Århusgadekvarteret, som er den første større etape af den enorme byudvikling i Nordhavn.

»Grundsalget går stærkt i øjeblikket, og de fleste investorer har hidtil fokuseret på at bygge boliger. Dermed er PFA med til at sikre et blandet kvarter,« siger den tidligere overborgmester i København.

Målet for Århusgadekvarteret er 7.000 arbejdspladser og 3.000 beboere, mens hele Nordhavn skal have 40.000 job og lige så mange indbyggere, formentlig omkring 2050.

Lokalkendt investor

PFA Pension har allerede flere investeringer i Nordhavn foruden sit eget hovedsæde. Pensionskæmpen ejer tre kontorhuse på tilsammen godt 50.000 kvm og er ved at ombygge to gamle cementsiloer i Århusgadekvarteret til kontorer.

Henrik Heideby mener, at der er en »stor sandsynlighed« for, at endnu flere PFA-kroner bliver investeret, når de store havneområder gradvis udvikles mod nord – bl.a. med opfyldninger i Øresund med jord fra metrobyggeriet.

Den nye PFA-investering omfatter også 50-60 boliger, selv om PFA afhændede alle investeringer i boliger for nogle år siden – nærmest på toppen af priserne.

»Det er nyt, at vi går ind i boliger igen, og vi gør det meget selektivt, fordi det her er et fantastisk område,« siger Henrik Heideby.

PFA-planerne omfatter også en restaurant og en kiosk i den store bygning yderst på molen.

»Vi vil gerne skabe liv i området, også lørdag og søndag.«