Nu går jagten ind på Nordens nye bankkonge

Berlingske Business erfarer, at Nordeas absolutte top har hyret et headhunterfirma til at finde Nordea-topchef Christian Clausens afløser.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det største job i bankverdenen i Norden er nu ved at være ledigt. For søgningen efter en afløser til den 60-årige danske Nordea-direktør, Christian Clausen, er gået i gang, erfarer Berlingske Business fra flere kilder.

Det store internationale search- og headhunterfirma Egon Zehnder har fået opgaven, der forsøges løst ud af Stockholm. Det sker, efter at der den seneste tid har været divergerende meldinger mellem Nordeas karismatiske bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, og netop Christian Clausen.

For kort efter Nordeas kapitalmarkedsdag i London, hvor Christian Clausen meldte nye finansielle mål ud for banken, kaldte Björn Wahlroos ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri Nordeas nye finansielle mål for »bullshit«.

Nordea har under Clausen/Wahlroos gen­nemført store sparerunder til stor fortrydelse for storbankens danske ansatte, repræsenteret ved Finansforbundet. Her er formand Kent Petersen bekymret for et kommende chefskifte i Nordea, og om »omkostningsfokus tager overhånd«.

»Der er nogle gange stor divergens mellem det, som formanden udtrykker, og det, som andre forsøger at gøre i Nordea Danmark. Jeg oplever, at der er stor vilje til at gøre det rigtige i Danmark, men der er stor signalforvirring fra bestyrelsesformanden,« siger Kent Petersen.

Netop Wahlroos er kendt for at være ekstremt indtjeningsfokuseret. Han sidder via finske Sampo på mere end 20 pct. af aktierne i Nordea. På det seneste er han også begyndt at købe op i Nordea-konkurrenten Swedbank. Det kan tyde på, at han ikke er tilfreds med udviklingen i Nordea, hvor aktiekursen er faldet i de seneste måneder.

Indtil videre er kun få personer orienteret om deltajerne i søgeprocessen. Men der ligger nogen signalværdi i, at et eksternt firma er gået i gang, for det ville næppe være nødvendigt, hvis der var en oplagt intern kandidat. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger havde Nordeas bestyrelse tidligere kun én oplagt intern kandidat. Det var danske Michael Rasmussen, der i 2013 blev topdirektør i Nykredit. Men han kan stadig være i spil til jobbet.

Et andet bud kan være svenske Torbjörn Magnusson, som er direktør for If Forsikring, der gradvis er ved at overtage Topdanmark. Han har den fordel, at han er svensk. Selv om Nordea-bestyrelsen er fokuseret på aktionærinteresser, er det længe siden, at en svensker har beklædt stillingen som topchef for banken med hovedsæde i Stockholm.