Norsk Mærsk-rival i styrtdyk på børsen efter konkursrygter

Norske Seadrill, der konkurrerer på markedet for borerigge med Mærsk, er i et styrtdyk på børsen i Oslo.

Norske Seadrill, der lever af eje og operere borerigge, er i store problemer på børsen i Oslo. (Arkivfoto) Maersk Oil Fold sammen
Læs mere

Norske Seadrill, der konkurrer på markedet for borerigge med A.P. Møller - Mærsks Maersk Drilling, har mistet over halvdelen af sin værdi på børsen i Oslo på to dage.

Det sker efter rygter om, at selskabet kan være på vej ind i konkurs. Selskabet kæmper med en stor gæld i et hårdt marked.

Tirsdag fortalte Seadrill, at man har forhandlet sig til en udskydelse af betaling af gæld for milliarder af dollar til efter sommer. Tiden skal bruges til at redde selskabet.

»Vi mener, at en stor genopretningsplan vil kræve en markant nedskrivning af værdien af vores obligationer såvel som fald i, tab af eller markant udvanding af vores investorers værdi.«

»Selskabet forventer derfor, at aktionærer sandsynligvis vil have minimal værdi tilbage af deres eksisterende aktier,« skrev selskabet til den norske børs.

Det har sendt aktierne i Seadrill ned. Tirsdag faldt de voldsomt og onsdag fortsætter aktien med et fald på 25 procent.

Samlet betyder det, at aktien er mere end halveret på to dage, og at markedsværdien er faldet med små fire milliarder norske kroner til 3,2 milliarder norske kroner.

Markedet for borerigge er kollapset siden boomtiderne efter finanskrisen.

Borerigge er enormt dyre at bygge og derfor står Seadrill - og Maersk Drilling for den sags skyld - med milliardstore investeringer i et marked, hvor indtjeningen er faldet markant.

Seadrill havde ved udgangen af 2016 54 borerigge, hvoraf 21 lå stille på grund af manglende kontrakter.

Selskabet er ejet af den i Norge ganske kendte milliardær John Frederiksen. Han er en af landets rigeste personer med en formue, der tælles i milliarder af dollar.

Han lavede sin formue på lakseopdræt, men har nu en stribe shippingaktiviteter.

Siden 2006 har han været cypriotisk statsborger, fordi han var utilfreds med Norges skattesystem.