Nordmand i spidsen for nyt »Telianor«

Telenor besætter topledelsen, Telia tager de øvrige poster i det nye, sammensluttede selskab i Danmark.

Det fusionerede selskab mellem Telia og Telenor i Danmark har nu fået topledelsen på plads. Arkivfoto: Scanpix/Telenor Fold sammen
Læs mere

Det bliver en af den norske telegigants topdirektører, der sætter sig i stolen som topchef i Danmark, når Telia og Telenor senere i år håber at kunne slå deres forretninger i Danmark sammen.

Hilde Tonne har siddet i Telenor-koncernens ledelse siden 2007 og har stået i spidsen for industriel udvikling siden 2011. Hun får Telia Danmarks nuværende, administrerende direktør Søren Abildgaard som viceadministrerende direktør, mens finansdirektør i Telia Danmark siden marts 2013, Dennis Kilian, fortsætter som finansdirektør for det samlede selskab, som endnu ikke har fået et officielt navn.

EU-afgørelse kommer 2. september

Telia og Telenor besluttede i december 2014 at gå sammen i Danmark - som det eneste sted i verden, hvor de to konkurrenter, der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, har forenet kræfterne. Det sker i erkendelse af, at konkurrencen i Danmark er for hård til, at de kan fortsætte hver for sig. Håbet er, at de vil kunne spare 800 millioner kroner om året ved fremover at kunne dele regningen.

Alt afhænger dog af, at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager 2. september siger god for fusionen. Det ventes at ske på visse betingelser, som ingen endnu kender.

»Telianor« vil sidde på omkring 41 procent af det danske mobilmarked og dermed være lige så stor som TDC, mens »3« sidder på omkring 13 procent. TDC vil - unikt i Europa - fortsat være størst på også fastnettelefoni, internetforbindelser og TV.

Telenors hidtidige topchef i Danmark gennem tre år, Marek Slacik, blev for en måned siden udnævnt til markedsdirektør for det noget større Telenor i Sverige.

Søren Abildgaard har været topchef for Telia i Danmark siden januar 2011 men er den af de nuværende topchefer for de danske telselskaber, som har størst anciennitet på området.

Forberedelser begynder 1. august

Telias europadirektør, Robert Andersson, glæder sig over, at ledelsen i det kommende, danske selskab nu er på plads.

»Med deres evner, erfaring og ekspertise komplementerer de hinanden og udgør en meget stærk topledergruppe. Hilde Tonne er en meget kompetent og erfaren leder, der har bevist, at hun kan drive forandring og udfordre status quo. Disse evner er afgørende, når man skal lægge to virksomheder sammen og skabe en ny, stærk og innovativ spiller, der har ambitioner om at udfordre det danske telemarked,« siger han i en udtalelse.

Den nye ledelse tiltræder, så snart der foreligger en EU-godkendelse. Indtil da skal de to danske selskaber konkurrere mod hinanden, som om intet er hændt, for ikke at overtræde konkurrencelovgivningen. Hilde Tonne vil dog allerede 1. august begynde som leder af en lille gruppe af medarbejdere fra begge selskaber, der med base i København forbereder fusionen.

Hun kom til Telenor i 2007 efter at have arbejdet hos Norsk Hydro siden 2001.