Telia og Telenor tror fortsat på fusion

EUs advarselsbrev til de to telegiganter rokker ikke ved optimismen om, at de kan gå sammen i Danmark senest til nytår. Socialdemokraterne i Europaparlamentet opfordrer Margrethe Vestager til at »svinge kniven over Telia/Telenor og skære dem ned til passende størrelse«.

Efter mere end ti års udmarvende mobilkrig ønsker Telia og Telenor at slå sig sammen i Danmark - som det eneste sted i verden. Målet er at kunne spare 800 millioner kroner om året ved at kunne dele regningen. Arkivfoto: Scanpix/Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Vi har fortsat tiltro til, at fusionen vil blive godkendt i anden halvdel af 2015.«

Sådan lyder meldingen fra to af verdens ti største telekoncerner, svensk-finske Telia og norske Telenor, om deres ønske om at slå forretningerne i Danmark sammen oven på EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestagers advarsel til dem.

De to telegiganter bekræfter, at EU-Kommissionen tirsdag sendte dem et såkaldt »statement of objections«, en klagepunktsmeddelelse, hvor Margrethe Vestager på baggrund af to undersøgelser blandt Telias og Telenors konkurrenter konkluderer, at der kan blive problemer med konkurrencen på telemarkedet i Danmark, hvis fusionen får lov til at blive en realitet.

»3« kræver en million kunder

En klagepunktsmeddelelse skal typisk lægge pres på selskaber for at få dem til at give indrømmelser, så EU kan godkende en fusion.

»Modsat de bekymringer, som rejses i klagepunktsmeddelelsen, tror vi bestemt, at fusionen i sidste ende vil blive til gavn for konkurrencen og for danske kunder. Vi vil fortsætte en konstruktiv dialog med Kommissionen for at sikre, at alle bekymringer bliver håndteret på passende vis,« hedder det i en fælles udtalelse fra de to teleselskaber.

En sammenlægning af Telia og Telenor i Danmark vil betyde, at de to selskaber sidder på omkring 41 procent af det danske mobilmarked - nogen lunde samme andel, som TDC har nu. Men TDC vil fortsat være størst på også fastnettelefoni, internetforbindelser og TV. »3« har offentligt klaget over udsigten til at blive klemt af to meget større konkurrenter. »3« har omkring 13 procent af det danske mobilmarked.

Koncernchefen for hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, som ejer 60 procent af »3«, Canning Fok, sagde mandag til Børsen, at han kræver at få udleveret næsten en million kunder fra Telia og Telenor, så »3« når op på at have 25 procent af mobilmarkedet.

S: Sving kniven, og skær dem ned

Telia og Telenor understreger i deres fælles udmelding til EU-Kommissionen, at »vi ønsker at skabe et sund og overskudsgivende selskab, som har de nødvendige ressourcer til at investere i Danmark«. Begge kalder den nuværende mobilkrig for voldsom og forudser, at det vil fortsætte uændret, hvilket de seneste år »har været en udfordring«.

Gruppeformand for Socialdemokraterne i Europaparlamentet, Jeppe Kofod, finder det nu utænkeligt, at EU-Kommissionen vil afvise fusionen men vil lægge pres på Margrethe Vestager, så det fusionerede Telia/Telenor bliver pålagt at frasælge kunder, infrastruktur og mobilfrekvenser, før fusionen bliver godkendt.

»Jeg holder stadig på, at den bedste løsning ville være en direkte afvisning af Telias og Telenors fusionsplaner. Men jeg må indrømme, at det ikke ser ud til at ligge i kortene lige nu. Det er ærgerligt, først og fremmest for de danske telekunder. Kommissionen må simpelt hen svinge kniven over Telia/Telenor og skære dem ned til passende størrelse. Vi kan ikke acceptere en situation, hvor to telegiganter kontrollerer mere end 80 procent af det danske mobilmarked,« siger Jeppe Kofod og henviser til Norge, hvor Telia ved et opkøb netop blev pålagt at sælge fra.

Han tror ikke på, at den eneste måde at udfordre TDC på er ved at bygge en ny telegigant.

»Man retter ikke en fejl ved at begå en ny. TDC er for dominerende på det danske marked, men det fikser man altså ikke ved at overlade mere end 40 procent af det resterende marked til en ny telegigant,« siger han.

Flere telefusioner på Vestagers bord

EUs konkurrencemyndigheder har siden januar 2013, hvor Hutchison Whampoa købte sin større konkurrent i Østrig, Orange Austria, skærpet sin holdning over for de mange telefusioner, der dukker op i Europa som følge af den hårdere konkurrence.

Margrethe Vestager har sat 2. september som dato for en endelig afgørelse af Telia-/Telenor-fusionen. Hun er også i gang med at se på den finske mobilgigant Nokias bud på 15,6 milliarder euro for sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent, som ifølge nyhedsbureauet Reuters vil blive afgjort allerede 27. juli, selv om Nokia først ansøgte om godkendelse for en uge siden. Det amerikanske justitsministerium har allerede sagt god for opkøbet, der vil gøre Nokia til verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson men foran kinesiske Huawei.

I løbet af de kommende uger ventes Hutchison Whampoas bud på 10,3 milliarder pund for spanske Telefónicas britiske selskab, O2, også at lande på Margrethe Vestagers bord.

LÆS MERE