Nordea Kredit sætter nu også bidragssatserne op

Nordea Kredit forhøjer bidragssatserne med virkning fra 1. oktober 2016. Dermed følger realkreditinstituttet efter to af konkurrenterne, som Berlingske Business beskrev lørdag.

Privatøkonomien ser ifølge storbanken Nordea ud til at blive redningsplanken for dansk økonomi. (Foto: Torben Åndahl/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunder med realkreditlån i Nordea slipper ikke for prisstigninger. Således har Nordea Kredit onsdag annonceret, at priserne i form af de såkaldte bidrag stiger pr. 1. oktober 2016.

Dermed følger Nordea Kredit, der er landets tredjestørste realkreditinstitut, i fodsporene på landets to største realkreditinstitutter, Nykredit/Totalkredit og Realkredit Danmark, der begge har varslet prisforhøjelser.

Nordea Kredit begrunder prisforhøjelserne med kommende kapitalkrav, der siger, at realkreditinstitutterne skal holde flere penge på kistebunden som sikkerhed for de penge, der lånes ud til boligejerne.

»Nordea Kredit skal på grund af den nye lovgivning sætte mere kapital til side for at kunne yde lån til kunderne. Det gør det dyrere at tilbyde realkreditlån, og derfor justerer vi priserne. For den enkelte kunde betyder ændringerne, at prisen på et lån stiger mellem 30 og 228 kr. om måneden efter skat for et lån på en mio. kr. ved en belåning på 80 pct.,« siger Torben Laustsen, bankdirektør i Nordea, i en pressemeddelelse.

Den nye lovgivning træder i kraft medio juni i år og vil ifølge Nordea betyde, at Nordea Kredit skal binde 7,7 mia. kr. mere i kapital, når kravet om gældsbufferen er fuldt indfaset.

Der har et stykke tid været forventninger om, at Nordea på et tidspunkt ville hæve priserne. Berlingske Business skrev så sent som i lørdags fire gode grunde til, at Nordea ville varsle prisstigningerne allerede denne måned.

De fire grunde kan du læse her:

1) Krav fra Finanstilsynet

Dette bliver Nordeas officielle årsag til prisstigningerne. Fra 2020 skal realkreditinstitutterne leve op til en række pejlemærker også kaldet tilsynsdiamanten. Pejlemærkerne er udstukket af Finanstilsynet. Et af pejlemærkerne er, at institutterne ikke må have en for stor andel af de korte flekslån såsom F1-lånet og F3-lånet, fordi de anses for usikre. Ved at hæve priserne på disse lån, skubber man en del af kunderne over i de sikre fastforrentede lån. Hvis Nordea ikke hæver priserne, risikerer koncernen, at de kunder, der vil have korte flekslån, i endnu højere grad kommer til Nordea. Og så bliver problemet med tilsynsdiamanten endnu større.

2) Krævende ejere og topledelse i Sverige

Nordeas hovedejer, den finske koncern Sampo Group, lægger pres på for at få en bedre indtjening i Nordea-koncernen. Nordeas topledelse i Stockholm forventer en øget indtjening i den danske del af Nordea, herunder realkreditselskabet Nordea Kredit. I april sagde Torsten Hagen Jørgensen fra Nordeas koncerndirektion til investorerne, at Nordea ville »udnytte det eksisterende vindue« til at hæve priserne – og dermed sikre en bedre indtjening. Samme dag sagde David Hellemann fra Nordea Danmark lidt modstridende til kunderne, at der ingen planer var om at hæve priserne. David Hellemann er netop stoppet i Nordea (af andre årsager, red.).

3) Tid er penge

Jo længere tid Nordea venter med at hæve priserne, desto flere penge går koncernen glip af i indtjening. Det taler for at gennemføre prisstigningerne hurtigst muligt. Prisstigninger i form af hævede bidragssatser skal annonceres med tre måneders varsel. Og prisstigningerne gennemføres ved refinansiering af lånene. Nordea har refinansiering fire gange årligt: 1/1, 1/4, 1/7 og 1/10. Hvis Nordea skal nå at få prisstigningerne til at træde i kraft ved refinansieringen 1/10, skal Nordea altså annoncere prisstigninger senest ved udgangen af denne måned.

4) Priserne er blevet hævet af konkurrenterne

Realkreditinstitutter har for vane at følge efter, når konkurrenterne hæver priserne. Landets største realkreditinstitut, Nykredit/Totalkredit, annoncerede prisstigninger i februar. Landets næststørste, Realkredit Danmark, fulgte efter i maj. Hvis Nordea Kredit, landets tredjestørste, følger efter hurtigt og hæver priserne nu, kan koncernen formentlig snige sig uden om den værste kritik fra kunderne. Hvis Nordea venter til efter sommeren, risikerer koncernen en større kundevrede. Det fjerdestørste institut, Jyske Bank/BRFkredit-koncernen, hæver tidligst priserne pr. 1. januar 2017.