Nokia slået 17 år tilbage i tiden

Finske Nokia befinder sig midt i en dyb krise. Så dyb, at aktiekursen er på samme niveau som i 1995. Selskabet er nu mindre værd end Skype.

Nokia-telefoner fra dengang, hvor finnerne stadig var med i toppen af mobilverden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Kan du huske Nokia Ringo? Nej, det kan vi heller ikke. Men den er fra den tid, hvor mobiltelefoner var tungere end nogle håndvægte, og hvor udstyr som vibratorer og ordbøger var mobilverdens gave til menneskeheden. Den blev lanceret i 1995, og er dermed to år ældre end hele HTC-koncernen.

Meget er sket siden Nokia Ringo. Både inden og uden for det engang så hæderkronede, finske foretagende. Farvedisplayet, musikafspilleren, kameraet - det hele er blevet proppet i mobiltelefonen, og tilsvarende meget er der sket med Nokias aktiekurs.Her 17 år ser Nokias nye telefoner ganske anderledes ud end Nokia Ringo, men finnernes aktiekurs er den samme, for ikke siden 1995 har den finske koncern været så lidt værd. Aktiekursen lukkede i går i kurs 1,80, hvilket er 98 pct. lavere, end da selskabet havde velmagtsdage omkring årtusindeskiftet.

Nokia er faretruende tæt på at være lige så meget værd, som da selskabet først blev børsnoteret på New York Stock Exchange i 1994, og selvom det er nærtliggende at sige, at Nokia er slået hjem til start, er sandheden nok, at de er blevet slået over på en helt anden børsplade, hvor banemændene ikke længere hedder Samsung og Apple, men i højere grad Alcatel.

Mindre værd end Skype


Den amerikanske finansavis Wall Street Journal har fundet nogle tankevækkende sammenligninger frem i anledningen af Nokias børsnedtur, der alene i denne uge blev markeret med et fald på 14 pct.

Nokias markedværdi er nu på 42 milliarder kroner, og det er den del under de 51 milliarder kroner, som Microsoft betalte for Skype sidste år, og den finske telefonproducent er blot syv gange så meget værd som foto-app'en Instagram, som Facebook købte forleden.Helt slemt står det dog til, hvis man sammenligner selskabet med en af telemarkedets helt store spillere, amerikanske Apple. IPhone-producenten havde et stort nok overskud alene i første kvartal til at købe Nokia to gange.

Spørgsmålet for de kommende mobiltelefonbrugere bliver nok ikke, hvorvidt de kan huske Nokia Ringo, men om de overhovedet kan huske Nokia.