Nokia: Der er en plan B

Den svært pressede mobilgigant erkender nu for første gang, at selskabet har lagt en nødplan, hvis ægteskabet med Microsoft flopper.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ikke gå galt, det vil ikke gå galt, men hvis det alligevel går galt, har vi lagt en plan B.

Sådan lyder den overraskende melding fra Nokias relativt nyudnævnte bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, i hans første interview siden han overtog posten i maj. Interviewet blev vist på det finske svar på DR, Yle, og ganske overraskende benyttede Risto Siilasmaa lejligheden til at undsige sin CEO, canadieren Stephen Elop.

I begyndelsen af 2011 annoncerede Elop et samarbejde med Microsoft, der indebærer, at Nokia dropper sit egenudviklede Symbian-system til fordel for Microsofts Windows Phone - og i den forbindelse sagde Elop, at der ikke var nogen plan B. Det var ikke nødvendigt, for strategien var den rigtige, forklarede han dengang.

Blodet fosser ud

Siden har værdien af Nokias aktie sprøjtet som en pulsåreblødning ud af selskabet, der siden den første iPhone blev lanceret har tabt 90 procent af sin værdi. Alene siden februar sidste år, da ægteskabet med Microsoft blev annonceret, har Nokia-aktien tabt 70 procent af sin værdi.

Risto Siilasmaa uddybede dog ikke, hvad plan B bestod i - men eftersom at Nokia har aflivet sit ene smartphonesystem, Symbian, og trukket sig fra samarbejdet om fremtidens smartphonesystem, MeeGo, der blev udviklet sammen med Intel, må Plan B nødvendigvis bestå i noget, Nokia ikke har fremvist endnu.,

Plan B er ikke nødvendig

Bestyrelsesformanden understregede dog, at det ikke bliver nødvendigt at iværksætte plan B, eftersom at satsningen på Windows Phone vil blive en succes. Nokia har siden årsskiftet markedsført den anmelderroste Lumia 800, der siden har fået selskab af en lille håndfuld andre Windows Phone-baserede smartphones.

Væksten i Windows Phone har dog ingelunde kunnet kompensere for det bratte fald i Symbians markedsandel, og Windows Phone har fortsat en meget spinkel markedsandel på under tre procent af det globale smartphonemarked.

Flere rapporter tyder dog på, at markedsandelene er i bedring i nogle lande, og det vakte ligefrem begejstring, da Microsoft i forrige uge fremviste, hvad man kan vente sig af næste version, Windows Phone 8, der bliver lanceret næsten samtidig med Windows 8 til både PC og tavlecomputere.

Lunt i svinget

Forplanter begejstringen over Windows Phone 8 sig til vækst, ligger Nokia lunt i svinget, da selskabet har et særlig tæt samarbejde med Microsoft, hvor Nokia blandt andet har kastet sine kronjuveler, Nokia Maps, ind i systemet, så de nu bliver tilgængelige på alle andre producenters Windows-mobiler.

Samtidig har Nokia fået en række ekstra privilegier i forhold til at justere på Windows Phone, der ellers er helt identisk fra mobil til mobil og ikke kan ændres, sådan som Googles Android eksempelvis er kendt for.

Smugkigget på Windows Phone 8 endte dog med at være endnu et drag over nakken til Nokia, da det kom frem, at ingen af de nuværende Windows Phone 7-mobiler vil kunne opgraderes, hvilket betyder, at en Lumia-mobil der købes nu, vil være forældet allerede om et par måneder, når Windows Phone 8 bliver klar.

Lumia-mobilerne vil dog blive opdateret til version 7.8, der rummer en del af de visuelle ændringer fra Windows 8, omend der her primært er tale om kosmetiske ændringer.