Blackberry fyrer hver tredje - redning forsinket til 2013

5.000 skal fyres efter nyt, dårligt regnskab hos Blackberry-telefonproducenten, som må skubbe den nye toptelefon til næste år, selv om den skulle være redningsplanken i det stadig mere pressede selskab.

Thorsten Heins, topchef for Research In Motion, skal fyre 30 procent af alle ansatte hos Blackberry-producenten, hvis nye toptelefon bliver forsinket til 2013. Foto: David Manning, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye Blackberry-telefoner bliver forsinket. Salget går dårligt. Og 5.000 ansatte skal nu fyres.

Ulykkerne regner ned over canadiske Research in Motion (RIM), som må udsætte de nye, altafgørende Blackberry 10-telefoner til næste år - og høstede et kursfald på hele 14 procent på den konto. Årsagen: Udviklingen har »vist sig være tidskrævende end forventet«.

Ramt af uheld

Blackberry 10 er RIMs bedste - og formodentlig sidste - chance for at stemme imod de drastiske indhug i kundebasen, som Apples iPhone-telefoner og telefoner med Google Android som software har påført RIM. Blackberry har alle dage været erhvervslivets foretrukne telefon, men siden fremkomsten af de mange smartphonetelefoner med trykfølsomme skærme og - mere eller mindre - smarte småprogrammer/apps, har RIM mærket pustet i nakken.

Det var RIM, der opfandt mobil e-post, hvor telefonen konstant synkroniserer med en central server og giver sig til kende, når der er kommet nyt, og RIMs verdensomspændende egen og dermed sikrede mobilkommunikation var navnkundig.

Men det seneste år har Blackberry-systemet gentagne gange været nede, de nye telefoner har ikke vakt større opsigt, og en lang række lande som Saudi-Arabien og Indien har fået en nøgle til bagdøren til det ellers aflytningssikrede Blackberry-system, så de efter eget udsagn kan efterforske i sager om terrorisme. RIM bøjede sig, fordi landene ellers ville lukke for brugen af Blackberry-telefoner.

Som at se et kæledyr dø

RIMs omsætning faldt i første kvartal med 43 procent og endte med et underskud på 192 millioner dollars (1,1 milliarder kroner), og den nye topchef Thorsten Heins må derfor ud og skære 5.000 stillinger bort. Det svarer til 30 procent af alle ansatte. På et år er RIM-aktien faldet i værdi med 70 procent.

»Det er som at se et kæledyr dø. Det er forfærdeligt,« siger Matthew Thornton, analytiker hos Avian Securities i Boston, USA, til nyhedsbureauet Reuters.

Udsættelsen af Blackberry 10, som har fået lovende omtale, betyder, at RIM mister det vigtige julesalg. Her sikrer enhver elektronikproducent sig normalt omkring en tredjedel af hele årets salg. Samtidig vælter det til efteråret ud med nye mobiltelefoner, nye mobilsystemer, nye tavlecomputere og meget mere fra alle teknologigiganterne.

»Der er i virkeligheden ingen garanti for, at når Blackberry 10 først kommer på markedet, er den noget, som folk faktisk vil have,« siger Eric Jackson fra investeringsselskabet Ironfire Capital i Toronto, Canada.

Rygter om salg til Microsoft

Der har derfor verseret rygter om, at RIM overvejer at sælge sit netværk eller indgå i en alliance med softwaregiganten Microsoft. Microsofts topchef, Steve Ballmer, drøftede da også tidligere i år med RIM, om der kunne laves en tilsvarende aftale, som Microsoft har med finske Nokia om at bruge Microsoft-softwaren Windows Phone på telefonerne.

Lanceringen af Blackberry 10 risikerer at ende i begyndelsen af et nyt år, hvor folk ikke længere har så mange penge, fordi de lige har brugt dem på julegaver.

»Det er lidt som at skyde fyrværkeri af under vandet,« mener analytiker Kevin Restivo fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

RIM har sin egen tavlecomputer, PlayBook, men den solgte kun 260.000 styk i første kvartal, hvor Apple som førende på tavle-PC-markedet solgte 11 millioner iPad.