Netto udfordrer Nemlig.com: Vil give kunder dagligvarer på abonnement

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Netto vil have 50.000 nye kunder på tjenesten Fillop på et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her har du dagens nyhedsoverblik. Vi begynder med en ny offensiv i kampen om dagligvarekunderne.

Netto i onlinesats: Vil sælger basisvarer i abonnement

Netto lancerer en ny onlineshop, Fillop, som tilbyder fast levering af basisvarer til døren i abonnement. Det skriver virksomhedens ejer, Salling Group, i en pressemeddelelse.

Den nye onlineplatform giver forbrugeren mulighed for automatisk opfyldning af basisvarer som toiletpapir, ris og tandpasta, mens ferskvarer stadig skal købes i den lokale Netto-butik.

Når Netto vælger en model, hvor det kun er de tørre varer, der kan købes online, skyldes det ifølge selskabet, der refererer en undersøgelse fra analyseinstituttet Nielsen, at 14 pct. af danskerne har prøvet at købe dagligvarer digitalt, men samtidig viser andre undersøgelser, at halvdelen af forbrugerne fortsat gerne vil vælge deres ferskvarer.

Ifølge Netto satser virksomheden på at udviske grænserne mellem den fysiske butik og onlinesupermarkedet, som vi kender det.

»Vi har nøje fulgt med udviklingen af onlinesupermarkederne herhjemme og i udlandet og studeret data fra Salling Groups BilkaToGo, og vi kan se, at der er et hul i markedet, hvor forbrugerønsket om levering til døren møder forbrugerønsket om selv at vælge den helt rette ferskvare. Vi forventer at kunne tage en fornuftig bid af markedet for de danskere, der ønsker at flexshoppe, og håber, at danskerne vil tage godt i mod vores Fillop-kasser,« siger Martin Hasgard Olesen.

Danske Bank svigtede regler om god rådgivning i årevis

Danske Bank levede i flere år ikke op til den lovgivning, der skulle beskytte dens kunder mod dårlig rådgivning. Og ledelsen reagerede ikke på adskillige advarsler gennem flere år fra bankens egne compliance-folk.

Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i en række interne compliance-rapporter fra landets største bank.

»Det er højst bemærkelsesværdigt, at sådanne advarsler bare får lov til at sejle. Hvorfor er der ikke nogen i ledelsen, som har taget affære? Det er udtryk for manglende omhu,« siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Banken havde ikke styr på at dokumentere kundernes privatøkonomiske situation og risikovillighed, hvilket kunne føre til, at rådgiverne solgte investeringsprodukter til for risikable kunder.

I dag trækker Kinas rigeste mand sig tilbage

Det var i en lejlighed i den kinesiske by Hangzhou, at Jack Ma skabte selskabet Alibaba, som i dag er over 3.100 milliarder kroner værd.

20 år senere - samme dag som Jack Ma fylder 55 år - går han på pension og overlader tøjlerne til adm. direktør Daniel Zhang, skriver E24.no.

Den kinesiske net- og teknologigigant holder ingen offentlige arrangementer i forbindelse med stifterens afgang, men ifølge Nikkei Asian Review bliver der i dag afholdt en intern fest for at fejre selskabets 20 års jubilæum.

Jack Ma er Kinas rigeste mand med en formue på over 38 milliarder dollar. Han vil nu fokusere på velgørende arbejde inden for uddannelse.

Danfoss-top: Vi har teknologien til at nå det danske klimamål

I en kronik i Berlingske slår bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen og topchef Kim Fausing fast, at Danmark godt kan komme i mål med den ambitiøse 70-procent-målsætning, og at danske industrivirksomheder står klar til at hjælpe. Men det stiller krav til politikerne.

»Det bliver en udfordrende rejse, som kræver, at vi går nye veje både i virksomhederne, i kommunerne og i staten. Vi skal acceptere, at den markante omstilling, vi skal have gang i, kræver betydelige investeringer og ikke mindst politisk mod og risikovillighed til at gøre det regulatorisk nemt at indføre de nye teknologier. Indviklede regler og afgifter lavet til det gamle energisystem skal kunne ændres hurtigt,« skriver de to Danfoss-topledere, der samtidig gør sig til talsmænd for, at Danmark skal have bindende nationale mål for energieffektivitet.

Danfoss lever af at sælge teknologi, som fremme energieffektiviteten.

Politiske ordførere fra både rød og blå blok er enige i, at energieffektivitet er vigtigt, men kun SF vil klart sige, at partiet ønsker bindende mål.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har her udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med:

  • Der var for en gangs skyld børsfest i bankerne, og bl.a. Danske Bank steg med 9 pct. Investorerne håber den eventuelle amerikanske sanktion bliver mindre end frygtet og samtidig tror investorerne også på, at tiden, hvor det kun har været ejerne, som skulle betale for nedturen i form af lavere aktiekurser, er forbi. Regningen for de negative renter kan blive sendt videre til kunderne, og samtidig er det forventeligt, at personaleomkostningerne vil blive sænket ganske markant det kommende år. Stryger Danske Bank-aktien forbi kurs 100 i dag?
  • Det er dagen før dagen før dagen, hvor ECB skal overbevise investorerne om, at deres pengebazooka både er stor nok og sigter præcist. Investorerne trådte vande i USA, og det samme er gennemsnitligt tilfældet i Asien her til morgen. Fra morgenstunden forventes en rolig aktieåbning i Danmark.
  • Det britiske parlament blev suspenderet med en god portion mundhuggeri og tilsvarende uenighed, før de blev sendt hjem i lidt under en måned. Boris Johnson lover fortsat at levere et Brexit »Come what may« på den hårde eller forhandlingsmæssige måde. Det kan blive til et forhandlet Brexit, et hårdt et af slagsen, eller det hele kan ende med at blive udskudt endnu engang til 31/1. Uanset hvad tager investorerne det roligt.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandet tirsdag morgen.

  • Nikkei 225: +0,3 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,5 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,4 pct.