Næsten en million har bestilt et Apple-ur

Apples urpremiere har på førstedagen trukket mange bestillinger. Flest har valgt den billigste udgave, men mange kommer til at vente lidt længere på uret - og de første er sat til salg igen på eBay.

I Apple-butikker verden over kunne man fra i fredags se og prøve de nye Apple-ure, som ikke vil kunne købes i Danmark. Mange lagde vejen forbi - her i Palo Alto i Californien - men ikke i de kømængder, som tidligere Apple-lanceringer har medført. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har fået omkring 957.000 amerikanske bestillinger på sit nye Watch-smartur, og de to tredjedele går efter den billigste model.

Det anslår analysefirmaet Slice Intelligence, efter at det meget omtalte armbåndsur, som kan kobles trådløst sammen med de nyeste iPhone-telefoner, i fredags kunne beses og prøves i Apple-butikker verden over men først kan købes fra 24. april. Andre urmodeller fra den amerikanske IT-gigant vil først kunne købes til sommer og stadig kun i visse lande, som Danmark ikke er iblandt.

Første ure til salg på eBay

Mange lagde vejen forbi Apple-butikkerne, der var slet ikke køer i den størrelse, som tidligere Apple-produkter har trukket. Køberne kan komme til at vente mindst en måned, før de får deres ur. Ifølge Apples eget netsted nævnes juni som leveringstid for nogle urmodeller, mens andre har fire-seks ugers leveringstid.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de første allerede sat de ikke-leverede Apple-ure til salg på netauktionsstedet eBay i håbet om at kunne tjene nogle hurtige penge, så snart de selv modtager de bestilte ure.

Urene kan bruges til at læse e-mails på, lytte til musik og til at modtage opkald eller selv ringe op, når det er trådløst koblet sammen med iPhone-telefonen.

Slice Intelligences tal stammer fra 9.080 onlinekøbere, som har indvilliget i, at deres indbakke overvåges for e-mailkvitteringer. Hver køber har i gennemsnit bestilt 1,3 ure og brugt 503,83 dollars eller 3.500 kroner. Omkring 62 procent har købt den billigste Sport-model.

Ingen tal fra Apple

Apple har ikke selv offentliggjort salgstal. De seneste mange år har IT-giganten ellers altid meldt ud efter den første weekend, når et nyt produkt er sendt på gaden. Tim Cook sagde dog i et interview med den amerikanske TV-station CNBC, at den første ordremængdre var »fremragende«.

Apple Watch er Apples første nye produktkategori i mange år og den første nye, siden Tim Cook overtog ledelsen af Apple kort før Apple-stifter Steve Jobs' død i efteråret 2011.

Apple-urene kommer i flere udgaver, hvis priser går fra 349 dollars og helt op til 17.000 dollars i udgaven med 18 karat guld. Dertil kommer, at man skal bruge en iPhone 5 eller nyere.

Anmeldelserne roser designet og medgiver, at folk på farten kan have glæde af at f.eks. se beskeder på uret i stedet for at fiske telefonen frem, men batteritiden (op til 18 timer) og langsomme applikationer får kritik.

Mange bud på salget

Smarture er ikke noget nyt. Mange af Apples konkurrenter - som Sony, Samsung og Fitbit - har gennem de seneste tre år lanceret sådanne ure, der er kommet i nye udgaver hvert år. Langt de fleste af disse ure bruger Googles mobilstyresystem Android i en særligt tilpasset udgave, Android Wear, mens Apple som den eneste anvender iOS som styresystem, nemlig Apples eget, der også bruges i iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer.

Analytikerne forventer, at Apples ure vil sælge bedre end konkurrenternes, om end ingen endnu tør tale om et egentligt gennembrud for smarture. Buddene på Apple Watch-salget varierer meget - fra otte til 40 millioner styk i år. Til sammenligning solgte Apple næsten 200 millioner iPhone-telefoner sidste år.