Næste skridt for Novo Nordisk kan blive fedmetablet

Første halvår 2015 bliver afgørende for Novo Nordisks fedmesatsning. Selskabet lancerer det netop godkendte fedmemiddel Saxenda i USA, og afgør samtidig, om det kan betale sig at forsøge at lave fedmemidlet, der i dag skal indsprøjtes, om til en tabletbehandling.

Lars Rebien Sørensen og Novo Nordisk undersøger, om det kan betale sig at fremstille fedmedmidlet Saxenda i tabletform i stedet for som indsprøjtning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på godkendelsen af fedmemidlet Saxenda i USA rejser næste spørgsmål sig. Er det muligt for Novo Nordisk at videreudvikle Saxenda, der skal indsprøjtes i patienterne, til en tabletbehandling. Det vil nemlig åbne helt nye muligheder for Novo Nordisk.

Novo Nordisk er i øjeblikket i gang med sin hidtil største satsning, nemlig med at lave tabletter ud af insulin og GLP1-midlet Victoza, som bruges til diabetesbehandling. Saxenda er også et GLP1-middel med i en betydelig højere dosis, og derfor - og fordi Victoza har været godkendt og på markedet i lang tid, har Novo Nordisk indtil videre valgt at koncentrere sig om at gøre Victoza til en tablet.

Næste år får selskabet resultaterne fra fase 2-forsøg med GLP-1-tabletter til diabetes. Resultater bliver afgørende for, hvordan og hvor langt Novo Nordisk vil gå med sin tabletdrøm. Én af de beslutninger, Novo Nordisks ledelse skal træffe, er, om selskabet også vil gå i gang med at udvikle en fedmetablet. I forvejen har selskabet udviklet en fedmebehandling, Saxenda, som er baseret på Victoza, og som skal injiceres.

Saxenda blev 23. december godkendt på det amerikanske marked og vil blive lanceret i USA i løbet af første halvår 2015. Samme halvår bliver afgørende for, om Novo Nordisk vil gå skridtet videre og forsøge at lave fedmemidlet på tabletform.

Det fortæller Lars Rebien Sørensen i et interview med Berlingske Business, lavet før den formelle godkendelse af Saxenda i USA var i hus.

»I løbet af første halvår 2015 får vi viden om, hvorvidt det er realistisk at udvikle en Victoza-lignende tablet. Vi får at vide, om optagelsen af GLP-1 i tabletform er god nok til, at den har den ønskede effekt på patienterne, og i hvilke dosis. Det vil også give os et billede af, hvad sådan en tablet kommer til at koste. Og endelig hvorvidt det er realistisk at videreudvikle en Victoza-lignende tablet til fedmebehandling,« siger Lars Rebien Sørensen, der understreger, at der er mange ubekendte at tage højde for.

»Det store spørgsmål er, hvor høj en dosis vi skal give patienterne, hvis det skal have ordentlig effekt. Når man injicerer midlet, virker det ret effektivt i kroppen, men når det kommer i en tablet og ned i maven går meget af det aktive stof til spilde under vejs. Viser det sig, at vi skal dosere patienterne 20, 30 eller 50 gange så meget, som når man injicerer stoffet, så bliver tabletten dyr at lave,« siger Lars Rebien Sørensen.

Hvis det viser sig, at det er realistisk rent omkostningsmæssigt at gå videre med at udvikle en Victoza-lignende tablet til diabetesbehandling, vil Novo Nordisk kunne starte de afgørende fase 3-forsøg i 2016, og i bedste fald have diabetestabletten på markedet i 2018/19.

»Parallelt med det, skal vi så træffe en beslutning om, hvorvidt vi vil udvide programmet til også at omfatte udviklingen af en tablet til fedmebehandling. Det er selvfølgelig klart, at tabletten alt andet lige er at foretrække frem for en injektion, men den vil i givet fald blive dyr, for dosis til fedmebehandling vil være større end til diabetes. Så det er hele tiden et spørgsmål om at få ligningen til at gå op,« siger Lars Rebien Sørensen.

Læs interviewet med Lars Rebien Sørensen i Berlingske Business lørdag 27. december.