Fedmemedicin skal holde hånd under Novo Nordisks langsigtede vækst

Selv om forventningerne til salget af Novo Nordisks nye fedmemiddel er beherskede, er godkendelsen af midlet vigtig for selskabets langsigtede vækstmål.

Novo Nordisk-chefen Lars Rebien Sørensen opfatter diabetes og fedmebehandling som en del af samme forretningsområde, da midlerne bygger på samme grundstamme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lillejuleaften fik Novo Nordisk sin længe ventede godkendelse af fedmemidlet Saxenda i USA i hus.

Godkendelsen, der var cirka to måneder forsinket i forhold til, hvad FDA oprindeligt havde lovet, er positivt nyt for Novo Nordisk, der i øjeblikket kæmper for at fastholde selskabets tidligere så høje vækstrater, også selv om analytikerne har skruet kraftigt ned på forventningerne til salget af fedmemidlet.

Da forventningerne var skruet højest i vejret, talte analytikerne om topsalg på 20 milliarder kroner. Enkelte endda endnu højere, men nu taler en række analytikere, som nyhedsbureauet Bloomberg har talt med, om et forventet salg på 427 mio. dollar eller omkring 2,6 mia. kr. i 2017, mens bl.a. Sydbanks medicinalanalytiker Søren Løntoft Hansen tidligere har spået et topsalg lidt længere ude i fremtiden på cirka ti mia. kr.

Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen, som Berlingske Business har interviewet, da den amerikanske godkendelse af Saxenda endnu ikke forelå, ville ikke i den forbindelse komme med konkrete bud på, hvor stort salgspotentialet for Saxenda kan blive, da der er tale om et forholdsvis nyt marked.

»Rent hypotetisk kan det godt blive et stort område, men det kommer ikke til at blive lige så stort som diabetesområdet,« siger Lars Rebien Sørensen.

Men godkendelsen af Saxenda til fedmebehandling er medregnet som en del af grundlaget for Novo Nordisks langtidsprognoser om en vækst omkring ti procent de næste ti år.

»I vores langtidsprognose forudsætter vi, at vi får en lancering af fedmebehandling. Vi har derfor lagt nogle tal ind, men om de er rigtige, er meget svært at sige på nuværende tidspunkt,« siger Lars Rebien Sørensen.

Han lægger dog ikke skjul på, at Novo Nordisk satser strategisk på fedmeområdet i øjeblikket. I forlængelse af nedlukningen af selskabets forskningsaktiviteter inden for inflammation vil forskningscentret i Seattle i USA blive centrum for forskning i medicinsk fedmebehandling.

Ifølge Lars Rebien Sørensen er fedmebehandling imidlertid ikke et nyt ben for Novo Nordisk, men skal ses som en del af diabetesbehandlingen. Diabetes og fedmebehandling vil til sammen fremover komme til at tælle for 80 til 85 pct. af Novo Nordisks omsætning.

»Jeg opfatter det som dele af samme område. Lægemidlerne er de samme. Det er proteiner, som vi bruger i diabetesbehandlingen, og som måske ændres i et vist omfang og doseres anderledes, og måske oven i købet administreres anderledes gennem en pen, tabletter eller noget helt tredje. Selv om det er en anden målgruppe, ser jeg fedmebehandling som forebyggelse af nogle af de alvorlige komplikationer, der kan være forbundet med overvægt, f.eks. diabetes,« siger Lars Rebien Sørensen.

Novo Nordisk afventer fortsat de europæiske sundhedsmyndigheders godkendelse af Saxenda til fedmebehandling. Selskabet er i dialog med de europæiske myndigheder om en godkendelse, hvilket ifølge Lars Rebien Sørensen skrider planmæssigt frem.

Læs interviewet med Lars Rebien Sørensen i Berlingske Business lørdag 27. december.