Microsoft køber Nokias mobilforretning

Microsoft og Nokia har i nat indgået aftale om, at Microsoft køber den finske mobilforretning for 5.440 mio. euro, svarende til 40,6 milliarder danske kroner

Foto: MANSI THAPLIYAL

Microsoft og Nokia har natten til tirsdag aftalt, at Microsoft køber stort set hele Nokias Devices & Services-forretning samt diverse patenter og licenser.

Det fremgår af en fælles børsmeddelelse fra de to it-giganter

Microsoft vil betale 3.790 mio. euro for Nokias Devices & Service-forretning og 1.650 mio. euro for patenter og licenser. I alt et opkøb for 5.440 mio. euro eller 40,6 milliarder danske kroner.

Microsoft vil vokse på mobilmarkedet

De to koncerner har haft et tæt samarbejde siden 2011 om blandt andet Nokias Lumia-telefon, som har software fra Microsoft. Med købet vil Microsoft forsøge at vokse sig større på mobilmarkedet og skabe synergier med resten af virksomheden.

For Nokia vil handlen skabe bedre indtjeningsmuligheder og skabe en mere robust finansiel situation, lyder det i børsmeddelelsen.

»Det er et modigt skridt ind i fremtiden - en win-win for medarbejdere, aktionærer og kunder i begge selskaber. At bringe disse gode teams sammen vil accellere Microsofts markedsandele og profit på telefoner, og styrke de overordnede muligheder for både Microsoft og vores partnere i hele vores familie i af Device - og Serviceforretningen,« siger Microsofts topchef, Steve Balmer i børsmeddelelsen og fortsætter:

»Udover deres innovation og styrke indenfor telefoner i alle priskategorier, kommer Nokia med kapacitet og og talent indenfor kritiske områder, som hardware-design, ingeniørarbejde, forsyningskæde, produktionsstyring, hardware-salg, marketing og distribution,« skriver han.

Nokias topchef Stephen Elop træder tilbage, men overtager i stedet posten som chef for mobilforretningen hos Microsoft. Elop har en fortid i den amerikanske koncern, og blev i en overgang set som den naturlige arvtager efter Steve Ballmer

Handelen, der skal godkendes af Nokias aktionærer og myndighederne, ventes at kunne gennemføres i første kvartal af 2014.