Microsoft får Nokia-topchef med i købet

Stephen Elop, som er blandt favoritterne som afløser for Steve Ballmer, følger med til Microsoft efter nattens milliardopkøb af den finske mobilgigant Nokia.

Nokias topchef gennem to år, Stephen Elop, som er tidligere Microsoft-direktør, står som favorit til at overtage ledelsen af Microsoft, når Steve Ballmer (til højre) om senest 12 måneder trækker sig. Arkivfoto: Luke MacGregor, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia er fortid som finsk nationalikon, efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft natten til tirsdag købte hele mobilforretningen for at kunne kontrollere sin hidtil vigtigste samarbejdspartner på det for Microsoft altafgørende mobilmarked.

Microsoft betaler 3.790 millioner euro for selve mobilforretningen og yderligere 1.650 millioner euro for Nokias righoldige - og særdeles vigtige - beholdning af patenter og licenser. Sammenlagt lyder opkøbet på 40,6 milliarder danske kroner, Microsofts hidtil største.

Favorit til toppost

Med opkøbet rykker Nokias topchef siden efteråret 2010, den canadiske tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop tilbage til Microsoft. Han har været en af favoritterne i gisningerne om, hvem der senest om 12 måneder skal afløse Microsofts nuværende topchef gennem 13 år, Steve Ballmer, som forleden meddelte, at han træder tilbage, så snart en afløser er udpeget.

For at undgå interessekonflikter forlader Stephen Elop straks Nokia og bliver ansat hos Microsoft. Han fortsætter dog som chef for Nokias mobilforretning.

»Det er et stort skridt ind i fremtiden - en vind-vind-situation for ansatte, aktionærer og forbrugere i begge selskaber. Nu kan vi realisere det fulde potentiale i Windows-økosystemet og give folk de mest udsøgte oplevelser hjemme, på arbejde og alt derimellem,« skriver Steve Ballmer og Stephen Elop i en fælles udtalelse.

Følelsesladet afsked

Salget betyder et farvel til det 150 år gamle Nokia-selskab, som engang var verdens største mobilproducent og stadig er et af Europas største teknologivaremærker.

»For masser af os finner, heriblandt mig selv, er Nokia-telefoner noget, som vi er vokset op med. Mange af de første reaktioner på handelen vil da også handle om følelser,« siger den finske europaminister, Alexander Stubb.

Nokia og Microsoft har delt skæbnefællesskab, siden Stephen Elop i februar 2011 skrottede Nokias hidtidige strategi og al Nokias egen software og valgte at satse fuldt og helt på Microsofts dengang uprøvede mobilstyresystem Windows Phone. Det kostede blandt andet over 1.000 højtuddannede ingeniører på Nokias nu lukkede udviklingscenter i København jobbet.

Milevidt fra førerfeltet

Det tog Nokia ni måneder at stille med den første Windows Phone-telefon i den nye Lumia-serie, og siden har det været en kamp op ad en meget stejl bakke for den pressede finske mobilgigant, som slet ikke har formået at sælge mobiltelefoner i et tempo, der har standset drænet i pengekassen. Først for nylig er der begyndt at komme lidt skred i salget, og på verdensplan har Windows Phone først lige overhalet canadiske Blackberry som det tredjemest udbredte mobilstyresystem. Der er dog milevidt op til førerfeltet, hvor 79,3 procent af alle mobiltelefoner i april-juni 2013 blev leveret med Googles Android-software som styresystem (mod 74,4 procent i januar-marts), mens 13,2 procent (mod 18,2 procent tre måneder tidligere) kom med Apples iOS-software. 3,3 procent af alle leverede mobiltelefoner havde Windows Phone.

Nokia er ikke den eneste Windows Phone-producent men den største i verden.

Men Nokia måtte i april-juni 2013 rapportere et fald på 27 procent i salget af mobiltelefoner, og på ni kvartaler har Nokia tabt mere end fem milliarder euro (37 milliarder kroner) - et dræn i kassen, som Nokias billigere telefoner uden Windows Phone ikke har kunnet opveje.

Stephen Elop har siden sin tiltrædelse skåret flere end 20.000 stillinger bort og valgte i januar ikke at udbetale udbytte i et forsøg på at forbedre finanserne.

Tidligere rygter om opkøb

Et opkøb har tidligere været et udbredt rygte, men både Microsoft og Nokia har hidtil afvist at ville tale om det.

Nattens aftale betyder, at Microsoft får tilgang til Nokias patenter i ti år.

Det er endnu uklart, hvor mange af Nokias ansatte der fortsætter hos Nokia selv. Ved udgangen af juni havde de dele af Nokia, som fortsætter hos Nokia, 56.000 ansatte, og 32.000 flytter med over, når Microsoft overtager mobildivisionen.

Det bliver Nokias forholdsvis nyvalgte bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, som overtager ledelsen af resterne af Nokia, som nu frem for alt tæller mobiludstyrsgiganten Nokia Siemens Networks (NSN), som Nokia for nylig købte sin tyske samarbejdspartner, Siemens, ud af.

Ud over NSN, som konkurrerer med svenske Ericsson, der er verdens største på området, fortsætter Nokia med Here, som sælger nettjenester, samt divisionen Advanced Technologies, en teknikvirksomhed med en patentportefølje, som lejes ud.

Nokias hovedkontor vil forblive i Finland.