Maersk mister vigtigt oliefelt i Qatar

Maersk er ikke blevet genvalgt som operatør på det vigtige Al Shaheen oliefelt i Qatar, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Foto: FRANCK FIFE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 24 års samarbejde med Maersk Oil har Qatar besluttet sig for at fortsætte med en anden operatør på det enorme Al Shaheen oliefelt, der leverer 40 pct. af landets olie. Det oplyser A.P. Møller-koncernen i en fondsbørsmeddelelse.

Al Shaheen har i mange år været en hjørnesten for Maersk Oil, men eftersom den 25-årige aftale på feltet nærmer sig udløb, har feltet været sat i udbud igen, og dette udbud har Maersk altså tabt. Selskabet forventet dog ikke, at tabet af Al Shaheen vil få konsekvenser på den helt korte bane. I fondsbørsmeddelesen skriver Maersk således:

»A.P. Møller - Mærsk A/S’ finansielle udsigt for 2016 forbliver upåvirket, og der vil ikke opstå behov for nedjusteringer. Gruppens reserver og ressourcer (ved udgangen af 2015 2P + 2C på 1.141 mio. tønder olie-ækvivalenter) bliver ikke påvirket af udløbet af aftalen.«

Feltet er dog meget vigtigt for A.P. Møller, og indtægten fra Al Shaheen har gjort, at Qatar er blevet det vigtigste land for koncernen målt i andelen af producerede tønder.

Konkurrencen om Al Shaheen har været enormt hård, og flere internationale medier har rapporteret, at så mange som otte internationale olieselskaber har været med i opløbet om det lukrative oliefelt. Flere lokale medier i Qatar har af flere omgange rapporteret, at Maersk Oil var favorit til at fortsætte som operatør på Al Shaheen, men i sidste ende er et andet selskab altså løbet med kontrakten.

Al Shaheen producerer hver dag 300.000 tønder olie om dagen. Maersk får ikke del i alle disse tønder, men for at sætte det i perspektiv, var Maersk Oils andel af producerende felter, hvor selskabet er til stede, på 312,000 tønder olie om dagen i 2015.

Tabet af Al Shaheen understreger den brydningstid, som Maersk Oil befinder sig i. På den ene side har man succesrigt investeret i nye felter som britiske Culzean og norske Johan Sverdrup, men på samme tid er der så store problemer med den centrale Tyra-platform i Nordsøen at selskabet har sat en deadline for at lukke den ned, og nu er Al Shaheen også røget.