Mad og medicin er nye vækstmotorer for eksporten

Danmark har fortsat store overskud på sin handel med udlandet, og det er ikke energien fra Nordsøen eller søfarten, der klinger mest i kassen, men derimod fødevarer og medicinalprodukter.

Alene landbrugets fødevarer og medicinalvarer bidrager med hele 80 milliarder kroner netto af de overskud på betalingsbalancens løbende poster, som de senere år har opsummeret sig til tæt ved 100 milliarder kroner årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalvarer, kemiske produkter og fødevarer fra landbruget, altså især mad og medicin. Det er disse varegrupper, som for alvor giver Danmark store eksportindtægter fra udlandet og får overskuddet på både handels- og betalingsbalancen til at svulme på en måde, som kun få andre lande kan hamle op med.

Derimod spiller både olie og gas fra Nordsøen samt de danske rederiers søtransport på verdenshavene en hastigt aftagende rolle for den danske indtjening af fremme valuta.

Det er med andre ord en lille håndfyld af erhvervslivets giganter såsom Danish Crown, Carlsberg, Danisco, Novo Nordisk, Coloplast, Lundbeck og Lego, der trækker det meste af læsset i dansk eksport, og som samlet set siden 2005 har fordoblet deres eksport.

Det viser en analyse, som cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen fra LO har udarbejdet, og som dermed også konkluderer, at det er de dele af dansk erhvervsliv, som er mest udsat for konkurrence fra udlandet, der bidrager mest til det solide overskud på betalings-balancens løbende poster herhjemme.

Alene landbrugets fødevarer og medicinalvarer bidrager med hele 80 milliarder kroner netto af de overskud på betalingsbalancens løbende poster, som de senere år har opsummeret sig til tæt ved 100 milliarder kroner årligt.

Olie og søtransport er på retur

Derimod er indtægterne fra Nordsøen faldet fra at udgøre 23 milliarder kroner i 2005 til nu bare omkring syv milliarder kroner årligt, fordi produktionen falder. Også netto-indtægten fra søtransport, hvor importen er trukket fra eksporten, har været i tilbagegang; blandt andet på grund af faldende fragtrater og stigende energipriser.

Derfor klinger dette område nu »kun« med ti milliarder kroner årligt i den danske valutakasse, når udgifter til den energi, som søfarten bruger, og som kaldes for bunkring, er trukket fra. Det er mindre end halvdelen af de 25 milliarder kroner, der var af indtægter på samme område tilbage i 2005, fremgår det af analysen.

»Overskuddet fra nettoeksport af energi er faldet kraftigt over en årrække. Så det er ikke Danmarks eksport af olie, der er årsagen til det stigende overskud på betalingsbalancen. Søtransport har givet et stort overskud på tjenestebalancen de seneste mange år, men hvis bunkring korrekt medregnes til tjenestehandel er overskuddet fra søfart betydeligt mindre,« siger Jan Kæraa Rasmussen.

Generelt peger han på, at eksporten har udviklet sig nogenlunde gunstigt de seneste år, så niveauet for dansk eksport nu er tilbage på niveauet, fra før krisen blussede op.

Overskuddet på varebalancen er næsten fordoblet siden 2008, hvilket også skyldes øget salg af maskiner og minkskind. Derudover har der været et mindre underskud på handlen med forarbejdede varer og transportmidler.

Løn og formueindkomster fra udlandet er også steget markant siden krisens begyndelse.

Det skyldes især, at Danmark gennem nu mange år har haft store overskud over for udlandet, hvorfor den engang så store og byrdefulde gæld til udlandet nu er erstattet af en betydelig udenlandsk formue. Den giver pæne indtægter i form af renter, aktieudbytter med videre.

Analysen peger også på, at dansk eksport af varer og tjenester samlet set er tilbage på samme niveau som før krisen. Det samme er tilfældet for Sverige. Den store tyske eksport befinder sig derimod ti procent over niveauet fra begyndelsen af 2008, mens Finlands eksport stadig ligger 15 procent lavere, end før krisen satte ind.