Lydfil belaster Atea-topchef i bestikkelsessag

En hidtil hemmeligholdt lydfil kaster nyt lys over en af Danmarks største bestikkelsessager og Ateas danske topchefs rolle i sagen. Lydfilen bliver nu afleveret til Bagmandspolitiet.

Atea-chefen Morten Felding har internt sammenlignet firmaets formodede bestikkelseskonto med at hvidvaske penge. Foto: Thomas lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge en hidtil hemmeligholdt lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, så adm. direktør Morten Felding (billedet) helt anderledes dramatisk på IT-virksomheden Ateas formodede bestikkelseskonto, end han hidtil har givet udtryk for i offentligheden.

Lydoptagelsen kaster nyt lys over en af Danmarks største bestikkelsessager, som omfatter medarbejdere fra bla. Atea, IT-firmaets konkurrent 3A-it og Region Sjælland, og hvor foreløbig 13 personer er sigtet. Bagmandspolitiet oplyste så sent som i går, at politiet er på vej med flere sigtelser.

Dokumentation: Hør lydoptagelsen her

 

Udadtil oplyste Morten Felding i juni i år i en redegørelse til Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI), at der var tale om en »helt almindelig balancekonto«, hvori han opdagede »enkelte tilfælde af rejseudlæg«, som oversteg de normale retningslinjer.

Men internt sammenligner Morten Felding Ateas formodede bestikkelseskonto med at vaske penge hvide for den fængselsdømte storsvindler Stein Bagger og frygter, at det vil bringe Atea på avisernes forsider, hvis kontoen bliver opdaget.

Her er en smagsprøve på Morten Feldings interne snak med en nu fratrådt medarbejder. Stemmen går tydeligt og klart igennem, og for den, der kender Ateas topchef, er der ingen tvivl om, at det er ham, der taler.

»Den transaktion i alt det, der foregår her, kan følges fuldstændig, så hvis der er nogen, der splitter lortet ad, så har vi hundrede procent medvirket til noget, som ikke er i orden. Så kan vi stå direkte på forsiden af avisen. Det ... det er jo totalt ligesom at vaske penge hvide for Stein Bagger. Der er ikke nogen forskel,« siger Morten Felding på lydoptagelsen.

Morten Feldings ord stammer fra en lydoptagelse af en fortrolig samtale mellem Morten Felding og en af Ateas daværende medarbejdere, som ikke længere arbejder i IT-virksomheden. Begge personer er sigtet i bestikkelsessagen, og den pågældende medarbejder er omfattet af navneforbud. Mødet mellem de to foregår ifølge medarbejderen i slutningen af oktober 2014.

Samtalen drejer sig efter alt at dømme om Ateas formodede bestikkelseskonto, kendt som »konto 2840«, og citaterne levner ikke tvivl om, at Ateas danske direktør anser kontoen for at være dybt ulovlig. Der er heller ingen tvivl om, at Morten Felding frygter, at kontoen kan blive opdaget.

»Det her setup, vi har i dag ... Revisionen, de graver mere og mere i de ting, vi gør,« siger han.

Berlingske har tilbudt Morten Felding at kommentere den optagede samtale, men han ønsker ikke at medvirke. Lydfilen bliver nu overgivet til Bagmandspolitiet af forsvarsadvokat Anders Németh, der ligesom Berlingske er i besiddelse af filen.