Skandaleramt IT-selskab vinder kæmpe aftale med kommunerne

På trods af den igangværende bestikkelsessag, har Atea vundet et udbud om at levere computere til 77 kommuner. Udbuddet menes at have en værdi på cirka 420 millioner kroner.

Morten Felding, direktør i Atea, kan glæde sig over et lukrativt comeback, efter hans virksomhed har vundet et stort udbud hos SKI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Selvom Atea er viklet dybt ind i den store bestikkelsessag, som også involverer Region Sjælland og Rigspolitiet, har IT-virksomheden netop indgået en lukrativ aftale med 77 kommuner landet over. Det oplyser Statens og Kommunernes Indkøbscentral (SKI).

Aftalen som omhandler computere, skærme og andet IT-udstyr, har en værdi på omtrent 420 millioner kroner.

SKI har udskudt afgørelsen to gange, mens de vurderede om bestikkelsesmistankerne skulle betyde, at Atea ikke kunne være med i udbuddet. Efter at have modtaget to garantier fra Atea, besluttede SKI mandag i samråd med Kammeradvokaten, at Atea er til at stole på.

Aftalen forventes at træde i kraft den 7.september 2015. Skulle det vise sig, at Atea bliver dømt i den igangværende sag, som omhandler smørelse af medarbejdere i Region Sjælland og Rigspolitiet, kan aftalen blive annuleret. Det sagde SKIs administrerende direktør til Berlingske i mandags.

»Vi ser meget alvorligt på bestikkelse, og i vores kontrakter har vi direkte angivet, at bestikkelse udgør misligholdelse, og at SKI kan ophæve kontrakten, hvis der foreligger en endelig dom for bestikkelse. Men det er vigtigt at slå fast, at ingen er skyldig før det modsatte er bevist«, sagde Signe Lyngaard Madsen.

Aftalen betyder, at Atea bliver storleverandør til landets kommuner, når de anvender SKIs l indkøbssystem til at bestille nyt IT-udstyr.

SKI har fulgt bestikkelsessagen tæt, siden den begyndte at rulle i begyndelsen af juni. Hver gang, Atea modtager en ordre gennem SKIs kommunale indkøbssystem, skal firmaet indberette og betale 1,5 procent af ordrens værdi til SKI. SKI-ledelsen har frygtet, at den formodede bestikkelse kunne være betalt med penge, der burde have været indbetalt til SKI. Men det frygter, Signe Lynggaard Madsen altså ikke længere.

»Der var muligheder for udelukkelse, men disse skal naturligvis bruges meget varsomt. Det har derfor været afgørende at få klarlagt en række spørgsmål, som vi havde til Atea. På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kunne indgå i udbuddet,« sagde hun.