Luftig værdi i jysk olieselskab

Johnsen Oil fra Vojens bejler til børsen, men selskabets værdi på fire milliarder kroner er baseret på annullerede aftaler med store selskaber fra Dubai og Rusland.

Johnsen Oil har angivet en værdi, der er baseret på aftaler i Dubai. Men de aftaler er nu vanskelige at få øje på. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARWAN NAAMANI
Johnsen Oil med base i Vojens går med så store børsdrømme, at de angiveligt skyr alle midler for at nå målet.

Ifølge Jyllands-Posten vil Johnsen Oil skaffe milliarder på børsen, men selskabets værdi er i vidt omfang baseret på kontrakter, som aftaleparterne lægger afstand til.

Rådgivningsfirmaet Schrøder Partners i Virum har værdisat Johnsen Oil til op mod fire milliarder kroner, men kontrakterne, som værdisættelsen er baseret på, er ifølge avisen helt uden værdi.Johnsen Oil har gennem flere år arbejdet på at udvikle et oliefilter, der kan rense hydraulikolie i industrien, og firmaet har offentliggjort en række store kontrakter med selskaber i blandt andet Rusland og Dubai.

Et af selskaberne, som i dag tager afstand fra Johnsen Oil, er verdens største gaskoncern, Gazprom. Johnsen Oil havde lavet aftaler med to af selskabets datterselskaber, men de er i dag annulleret.

»Johnsen Oil bad os om at underskrive en hensigtserklæring, men opfyldte ikke sine forpligtelser. Og navnligt fik vi aldrig filterne, så de kunne testes. Der var meget støj, men nul resultat. Jeg er ked af at have spildt tid på dem,« skriver Ilja Nikolaevitj Kozlov, vicedirektør i Gazpromtrans, i en mail til Jyllands-Posten. Johnsen Oils aktionærer, som blandt andet tæller den russiske kapitalfond New Nations Capital (i dag Pamir Capital), forretningsfolk fra Dubai og tidligere Mærsk-chef Jørgen Jensen. er i årevis blevet stillet en børsnotering i udsigt. Jørgen Jensen har tidligere siddet i Johnsen Oils bestyrelse, men han trak sig efter mindre end et år.

»Jeg gik, fordi et ord ikke var et ord. Vi var tre, der troede på det, men så gik vi igen. Det gik op i hat og briller og løgnehistorier,« siger Jørgen Jensen til Jyllands-Posten.