Irak bliver næste store satsning for Mærsk

Efter to års forberedelse gør Maersk Oil nu klar til rykke ind i Irak, der har verdens fjerdestørste oliereserver. Det er en stor satsning for Mærsk, der planlægger at være i det mellemøstlige lande de næste 20-30 år.

Foto: Søren Bidstrup. Maersk Oil vil satse massivt på Irak, lyder det nu fra det danskejede olieselskab.
Læs mere
Fold sammen

Det er godt 10 år siden, at vestlige tropper rykkede ind i Irak og fjernede daværende præsident Saddam Hussein fra magten i foråret 2003.

Og selvom voldsomme uroligheder stadig præger Irak, mener Mærsk-koncernen også, at det rummer muligheden for et nyt olieeventyr.

Derfor rykker olieselskabet Maersk Oil nu ind i det nordlige Irak efter to års intensiv forberedelse. Det siger efterforskningschef i selskabet, Esbern Hoch til Børsen.

»Vi ser meget positivt på Irak, og vi ser det som et område, vi går ind i for at være de næste 20-30 år,« siger han til avisen.

Oliechefen vil dog ikke sætte tal på, hvor store investeringer Maersk Oil vil ligge i det mellemøstlige land.

»Jeg kan ikke give dig nøjagtige tal. Men vi regner med at opbygge en position, der er til stede i adskillige licenser,« siger Esbern Hoch til Børsen og fortsætter senere:

»Det er et af de områder, vi regner med at lave anseelige investeringer i,« siger han.

Under invasionen i Irak i 2003 blev store dele af landets olieplatforme sat ud af drift. Men Irak har i dag verdens fjerdestørste oliereserver, og store dele af landet er stadig ikke udforsket.

Ifølge det Internationale Energiagentur IEA vil halvdelen af væksten i verdens olieproduktion komme fra Irak i den kommende tid.

»Selskaberne, der er i landet kommer til at tjene gode penge,« siger IEAs cheføkonom Faith Birol til Børsen.

Maersk Oil ejer i dag 30 procent af en licens til at bore efter olie i Irak. Den skal i første omgang bruges som afsæt til at komme ind i det mellemøstlige land.

»Vi har analyseret det nøje. For to år siden besluttede vi at gå i gang for at få overblik over potentialet, lære landet at kende. I dag er vi nået frem til - som understøtter det IEA siger - at der er et store markedspotentiale i Irak,« siger Esbern Hoch til Børsen.

Blandt analytikere er der dog stadig en vis skepsis i forhold til, hvor gode Mærsk-koncernens fortællingerne om det irakiske olieeventyr kommer til at blive, i hvert fald på kort sigt.

»Der er masser af potentiale i Irak. Men Maersk Oil har i de sidste par år ikke haft succes med at finde ny olie,« siger analytiker Lars Heindorff fra ABG Sundal Collier.

Et af problemerne i Irak er også, at de fleste oliefund sker i de nordlige kurdisk-kontrollerede områder. Det giver konflikter, fordi kurderne er uenige med resten af Irak om, hvordan Olien skal deles. Derfor sender de olien med tankbiler til Tyrkiet og Iran.

Lars Heindorff tror, at det danskejede olieselskab vil bruge de fleste af sine investeringer på at efterforske nye olie i Angora og Norge.

»Her venter jeg, at de fleste af de cirka 1,2 milliarder dollar som Maersk Oil bruger på efterforskning i 2013 kommer til at gå til,« siger han til Børsen.

Læs også: Brancheanalyse: Medvind i offshore-industrien