Luft i pakken kræver en god forklaring

En række udskældte virksomheder skal stå skoleret over for Miljøstyrelsen, fordi de fylder emballagerne op med luft.

Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomheder som Kims, Colgate, Carletti og Kraft skal ryste op med en god forklaring på, hvorfor de til ulempe for forbrugere og miljøet sælger varer i halvtomme luft-emballager. For myndighederne griber ind som konsekvens af, at 24timer i sidste uge med røntgenbilleder afslørede, at eksempelvis Lego-klodser, peanuts, tandtråd og chokolade kun fylder en brøkdel af de store og luftige æsker og poser.

»De gennemlyste eksempler giver anledning til, at vi i denne måned vil skrive til nogle af de virksomheder, der producerer produkterne, for at spørge dem, om de kunne have klaret sig med mindre emballager. For nogle ser overemballerede ud,« siger Palle Boeck, kontorchef i Miljøstyrelsen, til 24timer.

Han vil ikke afsløre, hvilke virksomheder der skal forberede sig på at formulere en redegørelse.

Men selv om reglerne dikterer, at ingen emballager må være overdrevent store, kan virksomhederne med rette argumentere med, at eksempelvis en Lego-æske skal være forholdsvis stor, for at der er plads til et billede af legetøjet. Reglerne er nemlig luftige. Det betyder, at Miljøstyrelsen i praksis risikerer at stå magtesløs over for de virksomheder, der fylder emballager – og dermed lastbiler, bagagerum og skraldespande – med luft.

Derfor vil Miljøstyrelsens folk på baggrund af artiklen og virksomhedernes redegørelser drøfte med kollegaer i EU, hvordan emballage-reglerne kan strammes.

»Desuden vil vi henvende os til de engelske myndigheder for at høre om deres erfaringer. Det forlyder nemlig, at de stiller krav om højst 15 procent luft i emballagerne. Det er især interessant at vide, om de har ført retssager mod nogen virksomheder, og om de har vundet nogen af retssagerne.« siger Palle Boeck til 24timer.

Selv om Miljøstyrelsen af egen drift kunne have været udfarende og med kontroller forsøgt at stoppe den luftige fidus, erkender styrelsen, at den ikke har været det.

»Vi har hidtil ikke taget stikprøver eller bedt om dokumentation. Vi har prioriteret at samarbejde med erhvervslivet og interesseorganisationer om at udvikle vejledninger og informationsmateriale om reglerne – mere end vi har faret ud og lavet tilsyn,« siger Palle Boeck til 24timer.