Stop for fiduser med delikatesser

Politisk flertal vil tvinge supermarkeder til at afsløre, at de såkaldte delikatesser i virkeligheden er optøet og fra fabrik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

24timer har afsløret, hvordan Føtex påstår, at optøet kød udefra er frisk fra egen slagter, hvordan Irmas danske lam faktisk er chilensk og senest tirsdag, hvordan supermarkeders delikatesseafdelinger overalt bugner af industrimad ompakket til dyre anretninger i fine emballager.

Et politisk flertal anført af fødevareminister Henrik Høegh (V) vil have supermarkederne til at stoppe med den praksis, som også forbrugerorganisationerne kalder vildledning og dårlig forretningsmoral.

»Når man skriver ‘delikatesse’ eller ‘slagterens’ på en fødevare, har forbrugerne en berettiget forventning om, at det selvfølgelig er noget, som smørrebrødsjomfruen eller butiksslagteren har stået og lavet ude bagved,« siger Henrik Høegh til 24timer, som i går kunne afsløre, at eksempelvis SuperBrugsen-slagterens leverpostej er fra Stryhn’s.

Fødevarestyrelsen har også set delikatesserne efter i sømmene, men resultaterne ligger først klar i september.

»Resultaterne vil jeg gerne se, inden vi beslutter, hvordan vi strammer op. Men jeg kan sige med det samme, at det irriterer mig grænseløst, at det kan blive nødvendigt at lovgive helt ned i detaljer om delikatessernes praksis,« siger ministeren.

Uanset resultaterne fra Fødevarestyrelsen vil Socialdemokraterne og De Konservative gerne stramme reglerne.

Føtex, SuperBrugen, Bilka, Kvickly og SuperBest har afvist, at de vildleder kunderne. Det sker med henvisning til, at de ikke skriver ‘hjemmelavet’ på emballagerne, men Coop meldte sig i går klar til at forbedre mærkningen af delikatesseprodukter, og også Dansk Supermarked har lovet at være lydhør over for kritiske kunder, skriver 24timer.