Lidt lavere vækst på den gode måde i IT-branchen

Danske IT-virksomheder ventes i år at omsætte for omkring 90 milliarder kroner, og det er de gode områder, der går frem.

Hvor der er tilbagegang i hardwaresalget, er der til gengæld igen fremgang på de to områder, hvor Danmark kan noget selv, nemlig tjenesteydelser/IT-service og softwaresalg og -udvikling. Arkivfoto: Martin Bureau/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods udsigten til lavere vækst end sidste år er det de rigtige steder, det går fremad for den danske IT-branche, som kan vente en omsætning i nærheden af de 90 milliarder kroner i 2015.

»Man kan godt tillade sig at konkludere, at vi er ude over krisen. Det går ganske glimrende for rigtigt mange virksomheder, om end det naturligvis ikke er med jubelvækstrater, som man havde før finanskrisen i 2007-2008. Vi forventer en samlet vækst i år på det danske IT-marked på 1,8 procent mod 2,9 procent sidste år. Dels går det reelt bedre, dels har leverandørerne særligt på erhvervsmarkedet formået at få væltet stigningen i dollarkursen over på kunderne, så leverandørerne ikke selv taber penge,« siger analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Den nyeste, netop færdige prognose - en slags branchens IT-barometer - viser, at omsætningen på salg af hardware vil gå 0,6 procent tilbage i år, mens salget af service og andre tjenesteydelser vil vokse med 1,5 procent. Topscorer i vækst bliver dog softwaresalget, som vokser med 6,0 procent - dobbelt så meget som sidste år.

»Serviceområdet fylder mest i den samlede omsætning på IT-markedet i Danmark, nemlig 45 procent, og service er samtidig et område, hvor Danmark selv står for en stor del af omsætningen. Det er f.eks. fysisk support og implementering af nye IT-løsninger, så der ligger her en stor omsætning i lønarbejde i modsætning til hardware, som vi mest køber i udlandet. På hardwaresiden er det positivt, at prisstigningerne ikke har fået virksomhederne til at udskyde eller annullere købene. Hvis virksomhederne var presset økonomisk, ville det være nødt til det, så det er et sundt tegn, at det ikke sker,« forklarer Anders Elbak.

Han ser også tegn på, at danske virksomheder er blevet mere immune over for negative historier.

»Situationen i Grækenland betyder ikke så meget, usikkerheden om Rusland og Ukraine har ikke så stor indflydelse, og at USA opretter færre job end forventet, går også nok. Ingen udsætter længere deres investeringer på grund af de større eller mindre skvulp, som det giver. Man risikerer at miste for meget ved at være tilbageholdende. Det viser erfaringerne fra finanskrisen. De virksomheder, der kom hurtigst gennem krisen, var dem, der rettede sig hurtigt ind og investerede, mens de andre stadig holdt igen,« siger Anders Elbak.

I brancheforeningen IT-Branchen, hvis 320 medlemsvirksomheder tæller omkring 90 procent af den danske IT-verden, glæder administrerende direktør Birgitte Hass sig over de gode takter.

»Vi forventer, at omsætningen på udvikling og salg af software vil stige ganske markant, da erhvervslivet er ved at komme tilbage i vækstsporet og derfor vil øge digitaliseringen af forretningen. Det handler i høj grad om at effektivisere og bruge den interne viden bedre. Derfor vil vi se ganske store investeringer i værktøjer, der gør det lettere at dele dokumenter og viden på tværs af landegrænser i de enkelte virksomheder,« siger Birgitte Hass.

Når hardwaresalget falder, skyldes det især, at mange virksomheder skiftede IT-udstyr ud sidste år. Da ophørte Microsoft nemlig med at understøtte sin gamle Windows XP-version, der stadig blev bredt brugt i danske virksomheder. Det blev brugt til at skifte til nye PCer.

På privatmarkedet er der ifølge IDC-analysechefen ikke sket tilsvarende prisstigninger som følge af den dyrere dollar.

»Her er der stadig prispres. Leverandørerne har ikke på samme måde mulighed for at holde priserne oppe, når kursen stiger. Folk har typisk et budget at købe PC for, og så vælger de et andet produkt, når priserne stiger. Desuden kommer der flere og flere billigere telefoner, som kan næsten det samme som de dyre. Hardwaremarkedet vil hovedsagelig være drevet af erstatningssalg, hvor gammelt udstyr erstattes af nyt. Det trækker ikke vækst,« siger Anders Elbak.

IDC forventer i 2016 igen lidt lavere vækst, nemlig 1,0 procent, men i 2017 ventes IT-markedet i Danmark at vokse med 1,7 procent.

Udviklingen på det danske IT-marked
Område     2014     2015     2016     2017
Hardware     5,3%     -0,6%     -3,0%     -0,4%
Services/tjenester     1,2%     1,5%     1,6%     1,2%
Software     3,0%     6,0%     5,6%     5,6%
Kilde: IDC Nordic