Landmænd i kø for at bryde med Arla

Arla risikerer at miste 500 mio. liter mælk til det nystiftede selskab Danish Dairy. Selskabet bliver bestormet af mælkeproducenter, der ønsker at forlade Arla.

Allerede efter det første informationsmøde har Danish Dairy fået skriftlige tilsagn om leverancer af 400-500 mio. liter mælk. I går blev der holdt endnu et informationsmøde, og at dømme efter stemningen har tilsagnene for længst passeret 500 mio. liter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Det er gået meget stærkt. Den største fare er lige nu, at vi risikerer at få så meget mælk, at vi ikke kan håndtere det,« vurderer Gerrit van der Meer, en af stifterne af Danish Dairy.

Den grundlæggende idé bag selskabet er at eksportere mælk direkte fra danske gårde til det nordtyske spotmarked. Her er priserne på det seneste steget eksplosivt, fordi der er mangel på mælk - både i Tyskland og på verdensplan. Arla har ikke været i stand til at levere en tilsvarende stigning i mælkeafregningen. Derfor overvejer mange landmænd at forlade det store andelsselskab.

»Vi har hidtil arbejdet med et mål om, at Danish Dairy i 2008 skulle modtage 200 mio. liter mælk. Men interessen har været så stor, at vi og vores tyske samarbejdspartnere nu arbejder på at finde afsætning for større mængder,« fortalte Gerrit van der Meer på mødet i Brædstrup.

Danish Dairy arbejder også om kap med tiden for at skaffe tilstrækkeligt med tankbiler til de store mængder mælk. De første biler er leveret, og flere kommer til i løbet af efteråret.

»Vi bestræber os på at have styr på alle de praktiske ting, så vi senest 25. august kan give jer endelig besked, om vi kan aftage jeres mælk,« forklarede Gerrit van der Meer de 125 mælkeproducenter, der var mødt frem til gårsdagens informationsmøde i Brædstrup.

Ved et tilsvarende møde i fredags i Sønderjylland var der mødt 200 mælkeproducenter frem, og dagen før deltog 900 mælkebønder i et stormøde, der belyste mulighederne for direkte eksport af mælk.

Udsigten til at miste andelshavere er en alvorlig bet for Arla, der årligt indvejer 6,2 mia. liter mælk og for tiden jævnligt må afvise kunder, fordi selskabet simpelthen mangler mælk.

Kilde: Jyllands-Posten