Kina sender sit største selvbyggede passagerfly på vingerne

Kinas ambitioner inden for luftfart har fået luft under vingerne. Bogstaveligt talt.

Der er tale om flymodellen C919. Den har plads til knap 170 passagerer og kan tilbagelægge omkring 5555 kilometer, inden de sidste dråber brændstof er suget ud af tanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et vigtigt skridt i de kinesiske bestræbelser på at blive en aktør i trafikken blandt skyerne er således fredag blevet taget.

Det første større passagerfly med "Made in China" på siden har som planlagt været ude på sin jomfrurejse efter flere års forsinkelse.

Den statsejede flyproducent Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) står bag flyet.

Der er tale om flymodellen C919. Den har plads til knap 170 passagerer og kan tilbagelægge omkring 5555 kilometer, inden de sidste dråber brændstof er suget ud af tanken.

De kinesiske politikere håber, at det vil mindske afhængigheden af verdens to største flyproducenter, Boeing og Airbus, at have et kinesisk firma, som selv kan stykke større flyvemaskiner sammen.

Flere luftfartseksperter ser Comac som en seriøs udfordrer til amerikanske Boeing og europæiske Airbus.

»Jeg tror, at Boeing og Airbus allerede i dag ser Comac som en fremtidig trussel og holder skarpt øje med, hvad der sker,« har Ole Kirchert Christensen, ejer af Travelbroker og redaktør for branchemediet check-in.dk, tidligere sagt til Ritzau.

Nogenlunde samme vurdering kommer fra Greg Waldron, redaktør for luftfartsmediet Flightglobal. Inden for et årti kan Kina være en stor spiller på det internationale flymarked, mener han.

I første omgang vil Comacs fly - hvis alt går vel - flyve på indenrigsruter i Kina, der i sig selv er et kæmpe marked.

Ifølge tal fra luftfartsorganisationen IATA vil antallet af flyvninger internt i Kina i 2024 overhale antallet i USA, og det giver Boeing og Airbus dollartegn i øjnene.

De to mastodonter anslår, at der de næste to årtier vil blive solgt i omegnen af 6000 fly til Kina til en samlet værdi af svimlende 1000 milliarder dollar.

Comac har allerede modtaget hundredvis af ordrer på selskabets fly.