Kapitalfonds-konge slår alarm på grund af manglende arbejdskraft

Udsigten til voksende mangel på arbejdskraft i industrien er en brændende platform, som der skal gøres noget ved, lyder det fra Christian Frigast, ledende partner i kapitalfonden Axcel. En ny undersøgelse fra kapitalfondenes brancheorganisation bakker ham op og anbefaler ligesom ham skattelettelser.

Manglen på arbejdskraft i industrien er et problem for både virksomheder og samfundet, mener Christian Frigast, ledende partner i Axcel. »Det er forfejlet at tro, at vi bare kan leve af viden. Vi er ikke klogere end alle mulige andre, og vi er oppe imod lande, som uddanner dygtige mennesker i hobetal, og de er sultne. Med diskussionen om videnssamfundet satte vi os selv op på en piedestal, som var urealistisk,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfonden Axcel, som er en af Danmarks mest prominente investorer i industriselskaber, hejser nu det røde flag på grund af manglen på arbejdskraft i industrien.

Som ledende partner i Axcel gennem mere end 20 år har Christian Frigast været med til at investere i en myriade af industriselskaber i Norden, og i hans øjne er manglen på hænder inden for blandt andet ingeniør-, smede- og industrimekanikerfagene ved at udvikle sig til en så stor udfordring for landets virksomheder, at det også udgør et samfundsproblem:

»Manglen på arbejdskraft er en brændende platform, som man snart er nødt til at gøre noget ved. Vi har alle et ønske om at have produktion i Danmark, men de hårde realiteter gør, at virksomheder tvinges til at lægge produktion andre steder i verden.«

»Som virksomhed skal man træffe en beslutning om, hvad man gør, hvis ikke man kan finde tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft. Skal man finde arbejdskraft andre steder fra, eller skal produktionen flyttes? Det er det, man som virksomhed tvinges til at gøre, men tager du samfundskasketten på, så er det et problem,« siger Christian Frigast.

Kapitalfondskongens opråb kommer, samtidigt med at kapital- og venturefondenes brancheorganisation, DVCA, har udarbejdet en undersøgelse blandt kapitalfondsejede virksomheder, der tegner et noget dystert billede af den fremtidige rekrutterings­situation.

47 virksomheder fra et bredt udsnit af brancher har svaret på undersøgelsen, og 60 pct. af dem forventer, at de vil komme til at mangle hænder inden for de næste tre år. Det er særligt ingeniører og smede, der vil mangle rundt omkring i fabrikshallerne, og det er særligt alvorligt, da disse to grupper sammen med administrativt personale ifølge undersøgelsen udgør rygraden af beskæftigelsen i virksomhederne.

»Det er voldsomt, at så mange siger, at de kommer til at mangle arbejdskraft inden for tre år. Kapitalfonde ejer et bredt udsnit af industrivirksomheder, så vi må bare sige, at det er bredt problem,« siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA.

Hos brancheforeningen mener man ligesom Christian Frigast, at den potentielle mangel på arbejdskraft er et samfundsproblem. Jannick Nytoft peger i særlig grad på, at de kapitalfondsejede selskaber er vækstvirksomheder med stort V og dermed nogle af dem, der skal bidrage til, at erhvervslivets hjul for alvor kommer i gang efter krisen.

Sidste år havde kapitalfondsejede virksomheder ifølge DVCA en organisk vækst på 13,7 pct. mod 1,2 pct. i det brede erhvervsliv.

»Det er et kraftigt budskab, hvis vi stadig vil generere ny vækst. Hvis vi får en flaskehals på det her område, kan vi skade det lille opsving, som sker nu,« siger Jannick Nytoft.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en anden kapitalfondsejet virksomhed, Bladt Industries, havde store problemer med at finde tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft i Danmark og derfor måtte kigge mod Østeuropa for at rekruttere.

Det er dog ikke kun de pengetanksejede CVR-numre, der om nogle få år regner med at gispe efter arbejdskraft. Således har såvel fagforeningen Dansk Metal som interesseorganisationen DI spået om stor mangel på faglært arbejdskraft. Ifølge sidstnævnte vil der mangle 44.000 par hænder i 2025.

»Der er rigtig mange faglærte i de årgange, der nu går på pension, mens der er få faglærte i de nye årgange på arbejdsmarkedet, så vi får helt basalt et faldende udbud af arbejdskraft,« siger direktør i tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

»Hvis ikke vi får gjort noget, vil vi have en manko på 30.000-40.000 faglærte. Man kan allerede se det så småt, men det vil blive tydeligere, når vi kigger fremad, og der vil for eksempel være virksomheder, der ikke kan ekspandere, som de havde tænkt sig.«

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er enig i, at arbejdskraftmanglen meget vel inden længe kan blive tydelig inden for visse faggrupper.

»Med de ledighedsprocenter, vi ser blandt nogle grupper, skal der ikke ret stor stigning i væksten til, før virksomhederne ikke kan skaffe den arbejdskraft, de har brug for,« siger professoren, der deler Christian Frigasts vurdering af, hvilke træk virksomhederne i så fald kan blive tvunget til.

»Hvis ikke de kan skaffe folk, er der en risiko for, at virksomhederne outsourcer til andre lande. Import af udenlandsk arbejdskraft er også en mulighed, og der behøver man ingen ændrede incitamenter – de er der allerede.«

Spørgsmålet er så, hvordan man får rettet op på den kurs mod mangel på arbejdskraft, som alle er enige om, at Danmark er slået ind på. De adspurgte i DVCAs undersøgelse er ikke i tvivl: Der skal ændres på skatten. De to løsningsforslag, som flest virksomheder i undersøgelsen kan tilslutte sig, er at sænke marginalskatten på arbejde og at sænke bundskatten på arbejde.

»Hovedløsningen er, at beskatning i højere grad skal være en medspiller. Det gælder erhvervsbeskatningen, men det gælder så sandelig også personbeskatningen, hvor virksomhederne gerne vil kunne motivere og fastholde folk. Derfor efterspørger virksomhederne også, at skatten bliver sænket både i bunden og i toppen,« siger Jannick Nytoft fra DVCA.

Christian Frigast fra Axcel er helt enig i den betragtning:

»Da vi har meget dygtig arbejdskraft i Danmark, er kunsten at få nogle flere til at arbejde længere. Og her spiller skattetrykket ind,« siger han.

»Det ideelle vil være at begynde at kigge på topskatten, men de politiske realiteter tilsiger vel, at man starter med at hæve bundfradraget og sænke topskattegrænsen. Begge dele vil gøre det mere interessant at arbejde. Det er også med til at sænke vores generelle omkostningsniveau og gøre os mere konkurrencedygtige over for udlandet,« siger Christian Frigast

Kapitalfondsejede selskaber havde i 2014 en omsætning på 67 mia. kr. og 17.000 ansatte i Danmark, når man fraregner giganterne DONG Energy og ISS.