iPhones koster telegigant ekstraregning på 78 mio. kr.

Når man kan gemme data på en iPhone, skal der betales afgift ved kasse et, fastslår domstol.

Der vanker en stor ekstraregning til Telia for at have solgt iPhone-telefoner. Arkivfoto: Andrew Gombert, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Gombert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ekstraregning på næsten 78 millioner kroner lander som en ubehagelig julegave hos Nordens største teleselskab, Telia, fordi det er muligt at gemme data og filer på de iPhone-telefoner, som selskabet har solgt i stor stil.

Telia tabte tirsdag formiddag en retssag, som den svenske ophavsretsorganisation Copyswede havde anlagt mod teleselskabet. Copyswede kræver nemlig, at Telia betaler afgift – det, der i Danmark hedder blankbåndsafgift – for alle de iPhone-telefoner, som selskabet importerede mellem 2009 og sommeren 2016.

Tre kroner pr. gigabyte plads, tak

Blankbåndsafgiften er en afgift, som man betaler til staten, og som oprindelig blev indført for kassettebånd. Dem kunne man nemlig (pirat)optage musik på, og dermed gik kunstnere, komponister og tekstforfattere glip af de penge, som de kunne have fået, hvis man i stedet havde købt og betalt for deres musik.

Afgiften findes stadig, og i Sverige gælder den alle former for lagermedier, som der kan gemmes data på, altså også indbyggede mini-harddiske i mobiltelefoner. Afgiften er i Sverige på tre svenske kroner pr. gigabyte datalagerplads.

Södertörns Tingsrätt dømte tirsdag Telia til at betale 107 millioner svenske kroner, svarende til 77,8 millioner danske, for iPhone-salget.

»Vi kan bare beklage, at tingsretten (svarende til en dansk byret, red.) ikke har fulgt vores argumenter. Vores opfattelser er, at en iPhone anvendes til så meget andet end at kopiere film og musik. Særligt i en tid, hvor piratkopieringen daler, og privatpersoner i stedet vælger at forbruge musik og film gennem lovlige streamingtjenester, føles det vældigt utidssvarende at belaste en iPhone med en så høj privatkopieringsafgift,« siger Telias talsmand, Inger Gunterberg, om dommen.

Ni års kamp

Copyswedes administrerende direktør, Mattias Åkerlind, er omvendt meget tilfreds.

»Vi ser dommen som vældig positiv. Kulturskaberne har ret til den erstatning, som de skal have. Det har været ni års kamp mod Telia at få dette hjem,« siger han i en kommentar.

Telia har endnu ikke meddelt, om man vil anke dommen.

Siden 2009 har størstedelen af de svenske teleselskaber modsat sig blankbåndsafgiften på smartphones, men den svenske højesteret slog i 2016 fast, at afgiften var gældende.