Investforeninger har solgt selvstændigheden

Investeringsforeningens vigtigste rådgiver og sparringspartner er i lommen på banken, som har andre kommercielle interesser end foreningens medlemmer.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste investeringsforeninger har nemlig outsourcet administration til et forvaltningsselskab, som typisk ejes af den samarbejdende bank.

Det betyder at investeringsforeningens reelle daglige ledelse er ansat af banken, og ikke af investeringsforeningens bestyrelse.

Danske Invest

Et eksempel er Danske Invest, hvor al administration er lagt over i selskabet Danske Invest Administration, hvor foreningens reelle direktion er ansat, men som er 100 procent ejet af Danske Bank.

Al administration og daglig ledelse - og dermed forberedelse af bestyrelsens arbejde - ligger dermed i det administrationsselskab, som banken ejer, og som direktionen er ansat af. Dermed er det antageligt også den direktion, som forbereder foreningsbestyrelsens beslutningsgrundlag, når der skal forhandles porteføljeadministration, depotgebyrer, kurtagesatser og distributionsaftaler med - ja, Danske Bank.

Se guide til god selskabsledelse i den finansielle sektor

Et centralt element i anbefalingerne om god selskabsledelse for børsnoterede selskaber er netop bestyrelsens uafhængighed. Men i de fleste større danske investeringsforeninger er der et kaos af kasketforvirring, hvor det er uklart, om det i sidste ende er medlemmernes eller bankernes interesser, der bliver varetaget.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser