Ringe kvalitet i investforeningers bestyrelser

Det øverste ansvar for forvaltningen af investeringskapital for milliarder overlades ofte til personer, som aldrig har arbejdet professionelt med investering og porteføljestyring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en kortlægning af bestyrelseskompetencerne i en række investeringsforeninger, som Nyhedsbrev for Bestyrelser har foretaget.

Eksempelvis har Sydinvest en advokat som formand og tre menige bestyrelsesmedlemmer fra SMV-virksomheder, hvorved der ikke er en eneste person med investeringsmæssig baggrund. Det samme gælder stort set for Danske Invests bestyrelse.

Paladsrevolutionen i Sparinvest

Efter paladsrevolutionen forleden i investeringsforeningen Sparinvest (Tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen blev formand, red.) er der lagt op til, at der fremover kommer øget fokus på bestyrelseskompetencer i danske investeringsforeninger, ikke mindst når det handler om uafhængighed, investeringsmæssig erfaring og fagkompetencer.

"Det bliver stadig mere komplekst at drive investeringsforening, ligesom kravene til bestyrelser hele tiden skærpes i den finansielle sektor på grund af blandt andet finanskrisen,” siger direktør Peter Møller Lassen fra Investeringsforeningen Sparinvest.

"Hvis bestyrelsen skal kunne understøtte strategien og vores aktiviteter på de internationale finansmarkeder, er det også vigtigt med et internationalt udsyn," siger Peter Møller Lassen til Nyhedsbrev for Bestyrelser.

Peter Bache Vognbjerg, direktør for blandt andet Farmakonomernes Pensionskasse, har været talsmand for de institutionelle investorer, som nu har gennemtrumfet en professionalisering af bestyrelsen for Sparinvest.

Han siger, at baggrunden for udskiftningen af bestyrelsen alene er et resultat af aktivt ejerskab og et ønske om at sikre den bedst mulige ledelse af investeringsforeningen til gavn for både professionelle og private investorer:

"Formålet er kort og godt, at opnå optimale afkast for investorerne i Sparinvest."

Vigtigt med uafhængighed af bankerne

Peter Bache Vognbjerg påpeger også, at det omkring bestyrelsesvalg er afgørende, at bestyrelsesmedlemmerne har høj integritet, så der sikres uafhængighed i forhold til de tilknyttede banker. "Især omkring omkostningerne er det vigtigt, at bestyrelsen agerer uafhængigt i forhold til den tilknyttede bank og sikrer de lavest mulige omkostninger," siger han.

Prøv Nyhedsbrev for Bestyrelser gratis i en måned