Invest-bestyrelser uden fagkompetencer

Det står sløjt til med kompetencerne i bestyrelserne i landets investeringsforeninger.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelserne for investeringsforeningerne, der har ansvaret for forvaltning af knap 1.000 mia. kr. af danskernes opsparing, består stort set udelukkende af personer, der aldrig har arbejdet professionelt i det private erhvervsliv med finansielle investeringer og finansmarkeder, risikostyringsmæssige forhold, regnskabsmæssige forhold og makroøkonomisk analyse.

Mens bestyrelserne i de børsnoterede selskaber de seneste år har været gennem en markant professionalisering med fokus på skarpe fagkompetencer, er denne udvikling gået fuldstændig udenom bestyrelserne for de danske investeringsforeninger.

Se guide til god selskabsledelse i den finansielle sektor

En kortlægning, foretaget af Nyhedsbrev for Bestyrelser, dokumenterer kæmpe huller i de faglige kompetencer næsten hele vejen rundt. Bestyrelserne er på papiret domineret af ”pæne navne” med en solid faglig baggrund indenfor alt andet end de relevante fagkompetencer.

Begrænset erfaring med investeringer

Bestyrelserne består således stort set udelukkende af professorer fra universiteterne med styrke indenfor det teoretiske, advokater med styrke indenfor jura, og pensionerede erhvervsfolk, der enten aldrig har arbejdet med investeringsforhold eller i dag er meget langt fra det.

Kortlægningen viser, at det står allerværst til i de tre største investeringsforeninger, nemlig Danske Invest, Nordea Invest og Jyske Invest.

Alle tre foreninger får minus på stort set alle målepunkter i kortlægningen, nemlig både på opdaterede fagkompetencer indenfor investering og finansmarkeder, risikostyring, regnskabsforhold og makroøkonomi.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser