Hollywood vinder over DVD-kopiering

RealNetworks har lidt et totalt nederlag i sit opgør med filmindustrien. DVD-kopiering bliver ikke tilladt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lange retsopgør mellem softwarefirmaet RealNetworks og den magtfulde Motion Picture Association of America (MPAA) er nu endt med et totalt nederlag til firmaet bag det omstridte og nu forbudte program RealDVD.

Nederlaget kunne næsten ikke være mere komplet. En amerikansk dommer har nedlagt et permanent fogedforbud mod RealDVD, og RealNetworks har været nødt til at indgå et forlig, hvor firmaet lover at stoppe salget af RealDVD og lignende produkter og betale 4,5 millioner dollar i erstatning til filmselskaberne.

Sagens kerne er, hvorvidt DVD-købere har lov til at fremstille en privat kopi af DVDen. Hollywood-selskaberne hævder, at den originale DVD skal ligge i afspilleren for at kunne vise filmen – så det er altså ikke tilladt at fremstille en kopi. De mener, at RealDVD strider mod licensbetingelserne for det såkaldte Content Scramble System (CSS). Men RealNetworks har en anden opfattelse.

Program til at gemme DVD-film på

RealDVD blev oprindelig udgivet som et program til at kopiere DVD-film og gemme dem på harddisken. RealNetworks har samtidig arbejdet på en hardwareboks, Facet, hvor man kan kopiere og gemme op til 70 dvd-film. Fordelen er indlysende. I stedet for at skulle rode rundt med de fysiske diske kan man lægge hele sin samling ind på boksen - eller på computeren - og så spille filmene direkte fra harddisken.

RealNetworks har sammenlignet det med at tage en privat kopi af sin musiksamling. Men filmbranchen er i oprør. Hvis man kan kopiere alle sine film over på computeren, så kan man jo uden problemer sælge sine DVDer videre eller dele den elektroniske kopi med andre over nettet.

MPAA sagsøgte RealNetworks for at få stoppet salget af RealDVD og fik hurtigt udstedt et midlertidigt fogedforbud, som altså nu er gjort permanent. Den amerikanske Electronic Frontier Foundation har forsvaret RealDVD, men nu er sagen altså tabt.

Det menes, at sagsomkostningerne ligger på mere end 10 millioner dollar, som altså skal lægges oven i den erstatning, som softwarefirmaet nu er dømt til at betale.

RealNetworks står bag den engang så succesfulde medieafspiller RealPlayer, og firmaet fik en stor juridisk sejr over Microsoft i en sag, hvor softwarefirmaet stod anklaget for at bruge sit Windows-monopol til at tryne andre digitale medieafspillere. Men siden er det gået skidt for RealNetworks, og nu har firmaet altså lidt sit hidtil største nederlag.