Høreapparats-konge sender stikpille til sure danske investorer

»Det er synd for de danske pensionsopsparere«, siger Niels Jacobsen efter en række investorer for et år siden udtalte sig kritisk om William Demant og solgte ud af aktien. Siden er aktien nemlig klaret sig smule bedre end de øvrige aktier i C20-indekset.

Han er en af Danmarks mest respekterede erhvervsledere, men blev for godt et år siden udsat for en usædvanlig og sjælden kritik fra flere danske investorer. I Berlingske kritiserede de Niels Jacobsen for at ikke have udviklet William Demant tilstrækkeligt over de senere år. Virksomheden tabte markedsandele og konkurrenterne havde indhentet Wiliam Demant teknologiske forspring, lød det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Efter flere svære år lykkedes det for William Demant at få aktiekursen op i 2015. Det skete efter stor utilfredshed blandt særligt de danske investorer og det glemmer høreapparatsbranchens ukronede konge, Niels Jacobsen, ikke.

I forbindelse med et pænt årsregnskab gør topchefen i William Demant, Niels Jacobsen, dem opmærksom på, at de skulle have holdt fast på deres aktier i virksomheden gennem 2015.

»Man kan vel sige, at det er da synd for de danske investorer, som har solgt ud i 2015, selvom det i sidste ende er mest synd er for danske pensionsopsparere,« siger Niels Jacobsen.

Han er en af Danmarks mest respekterede erhvervsledere, men blev for godt et år siden udsat for en usædvanlig og sjælden kritik fra flere danske investorer. I Berlingske kritiserede de Niels Jacobsen for at ikke have udviklet William Demant tilstrækkeligt over de senere år. Virksomheden tabte markedsandele og konkurrenterne havde indhentet Wiliam Demant teknologiske forspring, lød det.

Kritikken udsprang blandt andet af, at aktiekursen fra 2012 til udgangen af 2014 stod stille, mens det toneangivende danske C20-indeks var steget 84 pct. Anderledes lyst mener Niels Jacobsen, at han kan se på 2015. Aktier i William Demant er siden 1. januar 2015 og til i dag blevet 26 pct. mere værd, mens C20-indekset er vokset en smule mindre med 23 pct.

Men Selvom Niels Jacobsen synes det er på sin plads at gøre investorerne opmærksomme på deres holdninger for et år siden, mener han, at han har en god relation til de fleste danske investorer.

»Jeg har altid haft en god kommunikation med de dygtigste analytikere og investorer, der er i Danmark,« siger Niels Jacobsen.

Nu vil William Demant forsøde livet for aktionærerne ved splitte aktien i fem dele, så likviditen bliver øget.

»Man kan godt forvente, at man relativt kort efter generalforsamlingen vil offentliggør, at vi splitter aktien. Vi synes, at aktiekursen er kommet på et niveau, hvor der hensigtsmæssigt at gøre det,« siger Niels Jacobsen.

Tirsdag modtog aktiemarkedet årsregnskabet med et plus på knap en pct. Det skete efter det i 2015 er lykkedes at løfte omsætningen med 14 pct. til 10,7 mia. kr. Samtidig steg driftsindtjeningen syv pct. til næsten 1,9 mia. kr. efter blandt andet en række nye produkter blev lanceret i året.

»Vi har momentum nu med den produktplatform, som vi har introduceret i først halvår og som har givet pæn organisk vækst i andet halvår og det momentum kører ind i første halvår 2016,« siger Niels Jacobsen.

Han regner med, at virksomheden kommer til at erobre en stigende del af det globale høre høreaperatsmarked, som det danske selskab har omkring en fjerdedel af. Flere nye produkter skal være med til at hive William Demants andel op.

»Vi forventer, at vi vinder markedsandele i 2016. Men det er en relativ stabil branche, der betyder, at man ikke bare falder igennem, eller at man pludselig vinder det hele. Det er ikke forbrugerelektronik vi taler om, så det er en halv til halvanden pct., som man kan drømme om at vinde om året,« siger Niels Jacobsen.

Men selvom høreapparatsdirektøren er godt tilfreds med udviklingen i 2015 vil han dog ikke sige om kursen burde ligge endnu højere.

»Jeg har ingen mening om aktiekursen. Det er det som analytikere og investorer bliver betalt for at finde ud. Jeg driver en forretning og skal forsøge at gøre det bedre hvert eneste år og forhåbentlig afspejler det sig i aktiekursen«

I aktiemarkedet er der dog knap så lyst et syn på regnskabet. En af Danmarks mest anerkendte analytikere af høreapparatsindustrien Niels Leth, analysechef i Carnegie, vurderer ikke, at investorerne skal se frem til kursstigninger på kort sigt.

»Det er et regnskab uden de store overraskelser og deres forventninger er på linje med det, som markedet havde forventet. Vi kommer formentlig først til at se de store påvirkninger på aktiekursen efter den amerikanske høreapparatskonference i april for her høre vi hvad de andre spillere i markedet vil lancere,« siger Niels Leth.

William Demant er en af tre store danske høreapparatskoncerner. De to andre er GN Resound og Widex. Verdensmarkedet består desuden af schweizisk Sonova, amerikanske Starkey, og tyske Sivantos, som den svenske kapitalfond EQT sidste år købte ud af det tyske industrikonglomerat Siemens.