"Hard-Kåres" plan om at fyre omkring 14.000 får arbejdere i Israel på barrikaderne

Danske Kåre Schultz' plan om fyringer af 14.000 ansatte i medicinalgiganten Teva fik i dag selskabets ansatte til at blokere veje i Jerusalem, mens arbejdere fra hele Israel demonstrerede i bl.a. i Tel Avivs lufthavn. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at han vil gøre mest muligt for at forhindre, at Teva lukker fabrikker og flytter ud af landet.

"Hard-Kåres" plan om at fyre omkring 14.000 får arbejdere i Israel på barrikaderne. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Som ventet førte den annoncerede fyringsrunde af omkring 14.000 ansatte i den israelske medicinalgigant Teva i dag til stor ballade blandt arbejdere over hele Israel.

I fredags truede formanden for det store israelske fagforbund Histadrut, der bedst kan sammenlignes med LO i Danmark, med en generalstrejke. Det skulle være et modsvar til spareplanen fra den danske topchef Kåre Schultz - også kaldet »Hard-Kåre«.

Hundredvis af arbejdere fra Teva blokerede fra morgenstunden og til ud på eftermiddagen de store veje i Jerusalem og andre centrale steder, bl.a. Teva-fabrikker rundt om i landet.

Bagefter barrikaderede arbejderne sig i Tevas fabrik i Jerusalem, skriver avisen Arutz Sheva. Avisen skriver, at politiet rapporterede, at vejene til Jerusalem har været blokeret fra morgenstunden, men at de igen er åbnet for trafik.

Klokken 12 israelsk tid, dvs. kl. 13 dansk tid, strejkede alle arbejdere, der er medlemmer af fagforeningen Histadrut i solidaritet med Teva-arbejderne, men de er nu vendt tilbage tilbage til arbejdet.

Blandt de steder, der var ramt, var den internationale Ben Gurion-lufthavn i Tel-Aviv, havne, firmaet Israel Electric og andre virksomheder.

Medicinalvirksomheden Teva med Kåre Schultz i spidsen som administrerende direktør har besluttet at fyre 14.000 medarbejdere. Det er hver fjerde af firmaets medarbejdere på globalt plan. Det meddelte den danske topchef i torsdags.

Fagforeningen Histadrut vil fortsætte med at kæmpe for sine medlemmer på Teva, indtil der er fundet en passende løsning for krisen, sagde en talsmand for fagforeningen.

Både Israels finansminister og økononomiminister ventes sammen med fagforeningens formand, Avi Nissenkorn, at mødes med den administrerende direktør, Kåre Schultz, og arbejderne på Teva.

Det sagde premierminister Benjamin Netanyahu forud for et kabinetsmøde i regeringen.

Han har haft en samtale med Kåre Schultz og fastslog, at den israelske regering vil gøre mest muligt for at forhindre en lukning af en eller flere fabrikker i Israel, men også sikre, at Teva ikke flytter ud af landet.

»Det er et israelsk selskab, og det skal forblive at være et israelsk selskab,« sagde premierminister Benjamin Netanyahu til  Arutz Sheva.