Tidligere Teva-topchef efter vildt aktieblodbad: Kåre Schultz er en modig mand

Med et enormt dyk i Tevas markedsværdi på omkring 18 milliarder kroner fik Kåre Schultz torsdag en temmelig rædselsfuld første arbejdsdag i Israel. Tidligere topchef i Teva kalder den danske medicinaldirektør for en modig mand.

Kåre Schultz er en upopulær mand i den israelske fagbevægelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

En »skræmmende udfordring«. Sådan beskriver en tidligere topchef i medicinalgiganten Teva det gældsbjerg på 222 milliarder kroner, som Kåre Schultz skal forsøge at skaffe af vejen. Jeremy Levin var topchef i Teva fra 2012 til 2013 og beskriver de opgaver, der er landet på Kåre Schultz' bord som langt værre, end dem han selv baksede med i sin direktørtid.

Kåre Schultz stillede torsdag op på en telekonference sammen med resten af Tevas ledelse, der præsenterede et kvartalsregnskab, som fik selskabets aktiekurs til at styrtdykke med hele 20 procent.

Over det seneste år har Teva mistet næsten 75 procent af sin markedsværdi.

Selvom Kåre Schultz blot kortvarigt deltog i konferencen og fra start gjorde det klart, at han ikke tog i mod spørgsmål fra investorerne, mener Jeremy Levin, at den 56-årige danskers beslutning om at stille op til børstæsk på sin første arbejdsdag vidner om, at Kåre Schultz har nerver af stål.

»Han er en modig leder,« siger Jeremy Levin til erhvervsmediet Bloomberg.

Kåre Schultz gjorde det torsdag klart, at hans førsteprioritet i Teva bliver at få styr på medicinalselskabets enorme gæld på lige godt 222 milliarder kroner.

»Vi skal forbedre virksomhedens finansielle performance og repositionere Teva både operationelt og finansielt. Jeg anerkender, at Teva i øjeblikket er tynget af en væsentlig gældsbyrde. Det bliver min absolutte førsteprioritet, at vi stabiliserer selskabets driftsindtjening og pengestrømme, så vi kan forbedre vores finansielle profil,« sagde Kåre Schultz.

Kopikæmpen fra Israel er over de seneste måneder blevet ramt af en lang række dårligdomme, hvor særligt en uventet godkendelse til en konkurrent, der har fået lov til at sende en kopiversion af en Teva-bestseller ind på det vigtige amerikanske marked, har gjort virkelig ondt på selskabets aktiekurs.

Tevas gæld er tårnhøj. Kilde: Teva Fold sammen
Læs mere

Tevas amerikanske forretning har det i forvejen rigtig skidt, da det israelske kopiselskab i USA er blevet hårdt ramt af prispres og øget konkurrence. Samtidig tumler Teva altså rundt med enorm gæld, som tynger kopigigantens finanser ganske voldsomt. Teva har aktuelt en markedsværdi på knap 73 milliarder kroner.

Tevas aktiekurs befinder sig lige nu på det laveste niveau i 17 år.