Håb for fyrede Lindø-arbejdere

Erfaringerne fra lukninger af andre store danske industrivirksomheder giver håb for fyrede Lindø-arbejdere. Ledigheden i de ramte områder bliver hurtig normal igen, viser erfaringer fra bl.a. Pandrup og Frederiksværk.

Foto: Sonny Munk Carlsen. Der er håb for nyt arbejde for de 2.500 medarbejdere på Lindø-værftet, som drejer nøglen om i 2012. Det viser erfaringer fra andre byer, hvor store industrivirksomheder er lukket.
Læs mere
Fold sammen
Det er hårde og usikre dage for de 2.500 Lindø-arbejdere, der har udsigt til at blive fyret, når det store værft i Munkebo gradvist lukker værftsanlægget ned frem til 2012.

Men selvom det måske kan være vanskeligt at se lyset i tunnellen for de fynske skibsspecialister, så er der håb om, at de hurtigt får job, når de forlader værftet.

Det viser erfaringer fra bl.a. Pandrup og Frederiksværk ifølge en undersøgelse offentliggjort i i Arbejdsmarkedsstyrelsens nyhedsbrev, Samspil.info.

I Pandrup steg ledigheden kraftigt fra 2003 til 2004 efter lukningen af elektronikfabrikken Flextronics. Men allerede året efter var ledigheden tilbage på niveauet fra før lukningen.

I Frederiksværk gik byen nærmest i panik, da den store lokale arbejdsplads, Stålvalseværket, lukkede i 2002. Det førte til kraftigt forøget arbejdsløshed, en situation der blev yderligere forværret af, at ledigheden på landsplan var stigende på grund af svag økonomi.

Men trods den stigende ledighed i hele landet, lykkedes det i løbet af 2003 og 2004 at få ledigheden ned på niveau med udviklingen på landsplan - et billede, der ifølge Arbejsmarkedsstyrelsen viser, at det dynamiske danske arbejdsmarked virker.

»Medarbejderne der blev fyret, var ligesom i dag primært ufaglærte mænd. Det, vi gjorde dengang, er det samme, som vi gør i dag - nemlig at tage tidligt fat i de ledige med en fokuseret indsats,« siger jobcenterchef Hans Henrik Falck til Samspil.info. Indsatsen indebærer bl.a. efteruddannelse og opkvalificeringer rettet mod områder, hvor der mangler arbejdskraft.